Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Fatma Ölmez’den Normal Doğum ve Sezaryen Hakkında Bilgilendirme
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatma Ölmez, doğumun fizyolojik bir süreç olduğunu vurgulayarak, normal doğumun kadına doğal bir mucize olarak bahşedildiğini belirtti. Ancak, anne veya bebek sağlığını riske atan durumlarda sezaryenin tercih edilmesi gerektiğine değindi.
‘NORMAL DOĞUM FİZYOLOJİK VE MUCİZEVİ’
Normal doğumun kadın vücudu için doğal bir süreç olduğunu ifade eden Doç. Dr. Fatma Ölmez, rahmin kasılmaları ve açılmasıyla vajinal yolla bebeğin doğumunu gerçekleştirmenin sağlıklı bir fizyolojik süreç olduğunu söyledi. Doğumun sancılı olabileceğini ancak yönetilebilir olduğunu belirten Dr. Ölmez, doğum sancılarının bebeğin doğuşu için gerekliliğini vurgulayarak, nefes teknikleri, ağrı kontrolü ve epidural anestezi gibi yöntemlerle doğumu kolaylaştırdıklarını dile getirdi.
‘SEZARYEN HAYAT KURTARAN BİR SEÇENEK’
Sezaryen doğumun bazı durumlarda hayati önem taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Fatma Ölmez, normal doğumun ideal olmasına rağmen annenin veya bebeğin sağlığı için bazen sezaryenin tercih edilmesinin gerektiğini belirtti. Tansiyon sorunu veya ciddi kanama riski gibi durumlarda sezaryenin hayat kurtarıcı olabileceğine işaret etti. Sezaryen sonrası normal doğumun mümkün olabileceğini ancak belirli şartlara bağlı olduğunu söyleyen Dr. Ölmez, en az 1,5-2 yıl geçmesi gerektiğini açıkladı.
‘İKİ DOĞUM ARASINDA EN AZ İKİ YIL OLMALI’
Doç. Dr. Fatma Ölmez, anne ve bebeğin sağlığı için iki doğum arasındaki sürenin önemine değinerek, en az 2-3 yıllık bir sürenin ideal olduğunu belirtti. Sezaryen sonrası normal doğum yapmayı düşünen anne adaylarının uzman hekimler tarafından takip edilmesi gerektiğine vurgu yaparken, doğum öncesinde fizyolojik olarak hazırlanmanın önemini vurguladı.
‘ANNE ADAYLARININ DOĞUMA FİZYOLOJİK OLARAK HAZIRLANMASI ÖNEMLİ’
Doç. Dr. Fatma Ölmez, doğumun sadece bebeğin doğumu değil aynı zamanda kadının annelik kimliğine adım atması süreci olduğunu belirtti. Doğumun güvenli ve sağlıklı olmasının en önemli kriter olduğunu vurguladı ve doğru bilgilendirme ile fizyolojik hazırlığın süreçte büyük önem taşıdığını ifade etti.