Uzay çöpü endişesi artıyor: Uçaklar için büyük tehlike

Kontrolsüz şekilde atmosfere giren uzay çöpleri, giderek büyüyen bir endişe kaynağı haline geliyor.

Uzaydan düşen parçalar, havada seyir halindeki uçaklarla çarpışma riski oluşturabilir.

Çarpışma olasılığı düşük olsa da, böyle bir olayın sonuçları felaket olabilir.

FAA, SPACEX’İN STARSHİP 7 ENKAZI İÇİN SORUŞTURMA BAŞLATTI

Son olarak, Federal Havacılık İdaresi (FAA), 16 Ocak’ta SpaceX’in Teksas’taki Starbase tesisinden fırlattığı Starship 7’nin kaybı üzerine bir soruşturma başlattı.

Starship 7’nin enkazı, Atlantik Okyanusu’na, Turks ve Caicos Adaları yakınlarına düştü. Bazı enkaz parçalarının kara üzerinde bulunduğu bildirildi.

UÇAKLARI GEÇİCİ OLARAK YAVAŞLATTI

FAA, olay sırasında “Enkaz Müdahale Alanı” oluşturdu ve uzay aracı enkazının düşme riski taşıdığı bölgelerde uçakları geçici olarak yavaşlattı veya kalkış noktalarında bekletti.

Bazı uçaklar, etkilenen bölgelerden uzak durmak için düşük yakıt seviyeleri nedeniyle yönlerini değiştirmek zorunda kaldı.

FAA, bu önlemin geçici olduğunu ve durumun değişebileceğini belirtti.

YENİ ARAŞTIRMA: UZAY ÇÖPÜ TEHDİDİ ARTIYOR

Bu olay, kısa süre önce Scientific Reports dergisinde yayımlanan “Atmosfere Yeniden Giren Uzay Nesneleri Nedeniyle Hava Sahası Kapatmaları” başlıklı yeni bir araştırmayı gündeme getirdi.

Araştırmaya göre hem uzay çöpü girişlerinin hem de havayolu uçuşlarının sayısındaki artış, çarpışma riskini yükseltiyor.

Bazı ülkeler, uzay çöpü girişleri sırasında hava sahalarını önceden kapatma kararı alabiliyor.

HAVA SAHALARI NE KADAR RİSK ALTINDA?

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden Ewan Wright, “Her yıl, ABD’nin kuzeydoğusu veya Kuzey Avrupa gibi yoğun hava sahalarında kontrolsüz bir uzay çöpü düşme olasılığı yüzde 26. Yetkililer bu riske karşı hava sahalarını kapatmayı tercih edebilirler, ancak bu durum ekonomik kayıplara ve ek güvenlik sorunlarına yol açabilir.” diye konuştu.

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Kırklareli’nde Gençler Türkiye Muaythai Şampiyonası devam ediyor

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sürüyor.

30. Ramazan Demirci Açık Alan Hentbol Turnuvası’nda kazananlar belli oldu

Geleneksel hale gelen Ramazan Demirci Açık Alan Turnuvası’nın 30’uncusu, Antalya’nın Alanya ilçesinde tamamlandı. 50 takım ve 800 sporcunun katılımıyla yapılan turnuvada kazananlar belli oldu.

Berkin Avcı’dan bronz madalya

Kayserili yüzücü Berkin Avcı, Sırbistan’ın Belgrad şehrinde düzenlenen Comen Cup 2025 Yüzme Şampiyonası’nda bronz madalya kazandı.

Farklı bir tür sanılmıştı… ‘Ejderha Adam’ın gizemi çözüldü

Çin’in Harbin kentinde 1933 yılında bir işçi tarafından bulunan ve yıllar sonra bilime bağışlanan dev insan kafatasının gizemi sonunda çözüldü. “Ejderha Adam” (Homo longi) olarak adlandırılan bu kafatasının aslında gizemli antik insan türü Denisovanlara ait olduğu ortaya çıktı.