Türkiye hikayesinin alıcısı yok

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Borç Durumu Endişe Verici

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası toplantılarda ‘Türkiye’nin hikayesi’nin birçok yatırımcıyı etkilediğini savunsa da, bakanlığının borç bulma konusunda bile zorluklar yaşadığı ortaya çıktı. Bakanlık tarafından paylaşılan iç borçlanma stratejisi raporunda, Mayıs-Temmuz 2024 döneminde dış borçların ödenmesine rağmen yeni dış borçlanma planının olmadığı belirtiliyor.

Mısıra Olan Borç

Rapora göre Hazine, 3 aylık dönemde toplam 874 milyar lira borç ödemeyi planlıyor; bunun 733.3 milyarı iç borç, 140.7 milyarı da dış borç olacak. Ancak aynı dönemde finansman ihtiyacının 803.7 milyarı iç borçlanmayla, 70.3 milyarı da diğer kaynaklarla karşılanacak ve dış borçlanma yapılmayacak. Kredi risk primindeki artış, Türkiye’nin borçlanma maliyetini yükseltiyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez de durumu şu sözlerle özetledi: “Hazine programında dış borç ödemesi var ancak dış borçlanma planı yok. Bu durum, ya bize borç veren olmadığı ya da faizlerin yüksek olduğu anlamına gelebilir.”

Geçtiğimiz 19 Mart’ta gerçekleşen siyasi operasyonun ardından uluslararası sermaye, Şimşek’in başarısız programını sorgulamaya başladı. Kearney’nin araştırmasına göre Türkiye, 2025’te yabancı yatırımcıların en güvendiği 25 ülke arasına giremedi. Dahası, Türkiye listede sadece 25 gelişmekte olan ülke arasında 14. sırada yer alarak Arjantin, Mısır ve Tayland’ın gerisinde kaldı. Kearney İstanbul Ofisi Kıdemli Yöneticisi Emin Özuğur, Türkiye’nin çekiciliğinin artması için makroekonomik istikrar ve şeffaf yönetimin önemine dikkat çekti.

Yabancı Yatırımcılar ve Borsa İstanbul

Uluslararası sermaye, Türkiye’ye borç vermemek ve tahvillerini satmakla kalmayıp, Borsa İstanbul’a da ilgi göstermiyor. Güven erozyonu nedeniyle beklenen yabancı para girişi bir türlü gerçekleşmiyor. Bu durum, dünya piyasalarında Türk şirketlerinin payının azalmasına sebep oluyor. Ekonomist Emre Akçakmak’ın verilerine göre, MSCI’nin gelişen ülkeleri kapsayan endeksindeki Türk hisselerinin payı 2000 yılında %3.7 iken bu yıl %0.5’e kadar düştü. Endeksteki Türk hisseleri Filipinler ve Şili ile aynı seviyede bulunuyor.

Related Posts

Almanya’da sahte çeyrek darphanesi: Atatürk’ün gözüne bakmayan yanılıyor

Türklerin altın merakını ve Almanya başta olmak üzere Avrupa’daki Türk kuyumcularda çeyrek altına hücum olduğunu görenler, Almanya’da iki adet “yasa dışı darphane” kurdu ve sahte çeyrek altın üretmeye başladı.

Toyota 345 bin TL birden indirdi: Bayiler meraklılarıyla doldu

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile otomotiv sektöründe ÖTV’ler değişti. Yapılan değişiklikler ile araç fiyatlarının yükselmesi beklenirken Toyota’dan sürpriz bir hamle geldi.

Kredi kartı olan herkesi ilgilendiriyor: O paralar iade edilecek

Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) vatandaşlara uyarıda bulunarak, o paraların iadesinin mümkün olduğunu açıkladı. İşte bütün ayrıntılar…

Edirne’de Su Kesintisi ve Tarımsal Destek

Edirne Valiliği, kuraklık nedeniyle Meriç Nehri’nden tarımsal sulamaya su bırakıldığını açıkladı.

SON DAKİKA | Zam farkının emekliye ne zaman yatacağı belli oldu

Temmuz ayında yapılan yeni düzenlemeyle birlikte en düşük emekli maaşına 2 bin 412 TL zam yapılmıştı. SGK’dan yapılan açıklamada Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların temmuz ayı zam farkının 25 Temmuz Cuma günü hesaplara yatacağı bildirildi. SGK …

Çelik ve çimentoda çifte sıçrama: Hindistan’da inşaat sektöründe talep patlaması

Hindistan Merkez İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, ülkenin altyapı üretimi Haziran 2025 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,7 oranında büyüdü. Bu oran, Mayıs ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 1,2’lik artışın da üzerine …