Prof. Dr. Tevfik Özlü: Orman yangınları sırasında ortaya çıkan gazlar ve tozlar insan sağlığı açısından ciddi riskler taşır

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, orman yangınlarının ardından solunan karbonmonoksit, karbondioksit, metan, aldehitler ve diğer zararlı gazların zehirlenmelere ve ölümlere sebep olabileceğini belirtti. Ayrıca Özlü, havada dolaşan duman ve toz partiküllerinin de ciddi bir risk taşıdığını vurguladı.

Yangın bölgelerinde yer alan kişilerin koruyucu maske takması veya rüzgarın yönüne göre pozisyon alarak yangınla mücadele etmesi gerektiğini belirten Özlü, “Yangın alanında veya yakın çevresinde bulunan kişilerin büyük bir dikkatle hareket etmeleri hayati önem taşır. Çünkü yanma sonucu ortaya çıkan gazlar ve partiküller insan sağlığı için ciddi tehlikeler oluşturabilir. Özellikle karbonmonoksit, karbondioksit, metan, aldehitler ve diğer zararlı gazlar yoğun şekilde solunduğunda zehirlenmelere ve ölümlere yol açabilir. Bu sebeple ya koruyucu maske takılmalı ya da rüzgarın yönüne göre hareket edilerek müdahale edilmelidir. Aksi takdirde üzücü sonuçlarla karşılaşabiliriz. Gazların yanı sıra havada dolaşan partiküller de bulunmaktadır. Bu duman ve toz partikülleri, rüzgarın etkisiyle çevre bölgelere taşınabilir ve burada zararlı kalabilir. Bu partiküllerin solunması ise özellikle solunum yolu hastalıklarına sahip bireylerde nefes darlığı, hastalığın kötüleşmesi ve acil sağlık problemlerine yol açabilir. Ayrıca alerjik reaksiyonlar, tahriş ve irritasyonlara neden olabilir. Bu zararlı etkiler sadece akciğerlerde değil, burun, göz, ağız, mukoza ve ciltte de tahribatlara yol açabilir. Bu sebeple yoğun duman ve partiküllü ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak, kapı ve pencereleri kapalı tutmak ve evde kalmak sağlık açısından önemlidir. Sağlıklı bireylerin de dikkatli olması büyük önem taşımaktadır. Bu zararlı etkiler sadece insanları değil, bitkileri, eşyaları ve çevreyi de olumsuz etkileyebilir. Partiküller uzun süre havada kalabilir ve zamanla artan riskler oluşturabilir” dedi.

Related Posts

El, göz ve bacaktaki seğirmelere etkili çözüm: Sadece 2 malzeme yetiyor

Günlük yaşamın stresi, yetersiz beslenme ve yoğun tempo, vücudun çeşitli sinyallerle tepki vermesine neden oluyor. Bu sinyallerden biri de sıklıkla göz, el ya da bacak kaslarında hissedilen istemsiz kas seğirmeleri. Uzmanlar, uzun süre devam eden bu durumun çoğu zaman ihmal edildiğini ancak kas ve sinir sistemiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, bu iki yiyeceğin sinirlere iyi geldiğini açıkladı.

Uzmanından sezaryen açıklaması: ‘Doğumun yöntemi değil, sağlıklı olması önemli’

Doğum yöntemleri üzerine değerlendirmelerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatma Ölmez, “Doğumun güvenli ve sağlıklı olması en önemli kriterdir. Doğum yönteminin normal ya da sezaryen olmasından ziyade, sağlıklı bir süreç geçirilmesi önceliğimizdir” dedi.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

YKS Adaylarına Stres Uyarısı

YKS adaylarının heyecanı sınav yaklaştıkça artarken, uzmanlar adaylara stres uyarısında bulundu. Sınav Stresi Görme Problemine Neden Oluyor!

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.