NFT trendi sona mı erdi?

2021’de milyon dolarlara kadar çıkan NFT pazarında rüzgâr tersine döndü. Buna göre NFT’lerin yüzde 95’inin bugün bir kuruş bile kazandırmadığı bildirildi.

2014’te hayatımıza giren NFT (İngilizcede Non-Fungible Token, değiştirilmesi mümkün olmayan token ifadesinin baş harflerinden oluşuyor.

En temel açıklaması değiştirilemez dijital varlık) pandeminin ortasında popülaritesini artırıp milyon dolarların konuşulduğu bir çılgınlığa dönüşmüştü.

Gazete Oksijen’in haberine göre; Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in ilk yazdığı tweet 2,9 milyon dolara satılmıştı. Mike Winkelmann’in 5 bin eseri birleştirerek oluşturduğu “The First 5000 Days” ise 69 milyon dolara satılarak NFT pazarına olan ilginin artmasına yol açmıştı.

Türkiye de bu trendden etkilenen ülkelerden olmuştu. Buna göre iş insanı İzzet Pinto, Saba Tümer’in kahkahasını 90 bin dolara satın alırken, Cem Yılmaz 2021’in ekim ayında 45 adet NFT’sini 2 milyon 940 bin liraya satmıştı.

Öte yandan NFT etkisini yerli araç TOGG üzerinde de göstermişti. Buna göre açık artırma yoluyla NFT satın alanlar, bu numaranın işlendiği Akıllı Cihaz için de ön sipariş verme hakkı almıştı.

NFT’nin parlama yaşadığı dönemde Türkiye’de öne çıkan isimlerden biri de sanatçı Tarık Tolunay olmuştu. 2010’dan beri İstanbul Kent Haritaları üzerine çalışan Tolunay, 2021’de NFT dünyasına adım atmış ve o günden beri 400-450 bin dolar civarında bir satış yapmıştı.

DÜŞÜŞ 2022’DE BAŞLADI

Ancak 2022 yılında başlayan duraklama NFT pazarına olan ilginin hızla gerilemesine yol açtı. Ülkelerin NFT pazarına yönelik soruşturmaları sektöre olan ilginin azalmasını desteklerken, bugün ise NFT pazarının değeri neredeyse sıfıra indi.

Kripto para sektöründeki dappGambl’ın hazırladığı rapora göre 73 bin 257 NFT koleksiyonunun 69 bin 795’inin piyasa değeri yok. Yani, yüzde 95’i bugün bir kuruş bile kazandırmıyor. Çalışmada bu NFT’lere sahip 23 milyon yatırımcı bulunduğu tahmin ediliyor.

Oysa, data analizleri yapan Nonfungible verilerine göre NFT piyasa büyüklüğü 2020’de 82 milyon dolar iken, 2021’de yüzde 21 binlik artış gösterip 17 milyar doların üzerine kadar çıkmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir