NASA’dan kırmızı alarm: Ciddi sağlık riskleri taşıyor

ABD’deki Güney California Üniversitesi (USC) Keck Tıp Fakültesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada Mars’taki toz fırtınalarının solunum problemlerine ve hastalık riskinin artmasına neden olabileceği ortaya çıktı.

Mars’taki toz fırtınaları, elektronik sistemlerde aksamalara neden olabiliyor ve güneş panellerinin üzerine birikerek enerji üretimini engelleyebiliyor. 2018 ve 2022 yıllarında, NASA’nın Opportunity keşif aracı ve InSight iniş aracı, toz fırtınaları sebebiyle çalışamaz hale geldi. Bilim insanları, insanlı görevlerde bu fırtınaların çok daha büyük riskler taşıyabileceğini belirtiyor.

​​​​​​​ASTRONOTLARI MARS’A GÖNDERMEYİ PLANLIYOR

NASA ve Çin İnsanlı Uzay Ajansı (CMS), önümüzdeki yıllarda astronotları Mars’a göndermeyi planlıyor. Bu görevler sırasında mürettebatın aylarca yüzeyde çalışması ve uzun süreli yaşam alanları kurması bekleniyor.

Araştırmayı yöneten USC Tıp Fakültesi’nden Dr. Justin L. Wang ve ekibi, Mars tozunun insan sağlığı üzerindeki etkilerini detaylı şekilde inceledi. Çalışmaya NASA’nın Johnson Uzay Merkezi, UCLA Uzay Tıbbı Merkezi ve Colorado Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar da katıldı. Dr. Wang, Mars yüzeyinde bol miktarda bulunan bazalt ve nanofaz demirden kaynaklanan demir tozlarının, solunum yolu hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

​​​​​​​

YENİ TEKNOLOJİLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Araştırmacılar, en önemli önlemin Mars tozunun yaşam alanlarına girmesini engellemek ve filtreleme sistemleri ile tozu ortamdan uzaklaştırmak olduğunu belirtiyor. NASA ve diğer uzay ajansları, bu tür sağlık risklerini azaltmak için özel koruyucu kaplamalar, elektrostatik spreyler ve tozu uzaklaştırabilecek yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor. Artemis Programı ve gelecekteki Mars görevleri ilerledikçe, uzay tıbbı alanında da önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

​​​​​​​

Related Posts

Rapor: Almanya’da Müslüman karşıtı olayların sayısı “alarm verici” seviyeye ulaştı

Rapor: Almanya’da Müslüman karşıtı olayların sayısı “alarm verici” seviyeye ulaştı

Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı: İran’ın nükleer tesislerine saldırmanın uzun vadede etkileri olabilir

Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı: İran’ın nükleer tesislerine saldırmanın uzun vadede etkileri olabilir

Irak yalanının benzerini ABD istihbaratı çürüttü: İsrail bu yalanla Trump’ı sıkıştırıyor

İran’ın yıllardır devam ettirdiği uranyum zenginleştirme çalışmalarının nükleer silah yapmak amacı taşıdığını savunan ABD ve İsrail yıllardır Tahran yönetimine baskı uygulayarak nükleer çalışmalardan vazgeçmesini istiyordu. Öte yandan İsrail, son …

Hackerlar saldırdı 106 yıllık dev şirket iflas etti. Sofraların vazgeçilmeziydi

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Euskirchen merkezli peçete üreticisi Fasana, 106 yıllık tarihine rağmen siber saldırının kurbanı oldu. 21 Mayıs’ta kimliği belirsiz hackerlar, şirketin BT sistemlerine fidye yazılımıyla sızdı. Virüs, tüm …

Ankara kulisleri hareketlendi! ‘Süleyman Soylu ve Ali Yerlikaya yan yana gelmiyor’ iddiası: ‘Birbirlerine tahammül edemiyorlar…’

AKP kulislerindeki bir iddia daha kamuoyuna yansıdı. Nefes gazetesinden Nuray Babacan, trafik cezalarının Adalet Komisyonu’nda görüşülmesinin sebebinin “Soylu ve Yerlikaya’nın yan yana gelmemesi” olduğunu yazdı. İşte ayrıntılar…

Trump kararlı: Tam gaz talimatı

ABD Başkanı Donald Trump, başta Los Angeles olmak üzere büyük şehirlerde yönetimin göçmen politikalarını eleştirmek için yapılan gösterilere ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Trump, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi’nin (ICE …