NASA, Donaldjohanson asteroidini ilk kez yakından görüntüledi

NASA tarafından 2021 yılında fırlatılan Lucy uzay aracı, Jüpiter’in orbitinde bulunan esrarengiz Truvalılar asteroid grubunu incelemek üzere uzun bir yolculuğa başladı. Ve şimdi, Lucy uzay aracı, ikinci hedef olan 52246 Donaldjohanson asteroidine ait ilk detaylı görüntüleri başarılı bir şekilde Dünya’ya gönderdi. Elde edilen veriler, bu küçük gök cismisinin son derece karmaşık bir jeolojik yapıya sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Lucy, adını ünlü fosil “Lucy”nin keşfinde rol oynayan Amerikalı paleoantropolog Donald Johanson’dan alan bu asteroide 20 Nisan Pazar günü yaklaşık 1.000 kilometre mesafeye kadar yaklaşarak gözlem yaptı. Yaklaşık 5 kilometre çapında olan bu asteroid, Lucy’nin ana hedefi olan Truva asteroidlerine ulaşmadan önce bir tür “antrenman hedefi” konumunda bulunmaktadır.

İki farklı parçanın birleşimi

Yaklaşım sırasında çekilen görüntülerde, asteroidin parlaklığında belirgin dalgalanmalar gözlemlendi. Bu durum, cismin yavaş döndüğü veya oldukça uzun ve elips şeklinde olduğu düşüncesini akla getirdi. Lucy’nin gönderdiği detaylı kareler, bu varsayımları doğruladı ve Donaldjohanson asteroidinin iki ayrı parçanın birleşimiyle oluştuğunu ortaya koydu. Bu tür birleşimler, gezegenlerin oluşumu hakkında önemli bilgiler sunabilir.

Ancak, Lucy’nin elde ettiği görüntüler asteroidin tamamını içermemektedir. Bunun sebebi, asteroidin boyutunun Lucy’nin kamerasının görüş alanını aşmasıdır. NASA, geri kalan verilerin Dünya’ya ulaşmasının yaklaşık bir hafta süreceğini ve bu sayede gök cisminin daha net bir modelinin oluşturulabileceğini belirtti.

Asteroidin dönüyormuş gibi görünmesi de dikkat çekiciydi. Ancak, bu hareketin, Donaldjohanson’un yavaş dönüşünden değil, Lucy’nin saniyede 13,4 kilometre hızla geçiş yapmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Lucy, bu yılın geri kalanında yolculuğuna devam edecek ve ana hedefi olan Jüpiter truvalılarına ulaşmak için asteroid kuşağını geçecek. İlk Truva hedefi olarak belirlenen Eurybates ve onun küçük uydusu Queta’ya yakın bir geçişin Ağustos 2027’de gerçekleşmesi planlanıyor.

Related Posts

Bilim adamları evrenin sonunu hesapladı: Beklenenden erken bitecek

Bilim adamları evrenin sonunun beklenen daha erken olacağını öne sürdü.

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Sonsuz enerjiye dev adım! Tarihi füzyon başarısı

Fransa, nükleer füzyon teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza attı. Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nun (CEA) yönetimindeki WEST (Tungsten Environment in Steady-state Tokamak) reaktörü, 50 milyon derecelik süper sıcak …

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.

Elektrik ileten bakteri keşfedildi

Bilim insanlarının, ABD’nin sahillerinde elektrik ileten yeni bakteri türü keşfettiği belirtildi. ABD’nin Oregon kıyısındaki çamur düzlüklerinde daha önce bilinmeyen bir bakteri türü keşfedildiği aktarıldı. Candidatus Electrothrix Yaqonensis adı …