Merkür’deki tuhaflığın nedeni belli oldu

Merkür’ün Çekirdeği Neden Alışılmadık Büyük ve Demir Bakımından Zengin?

Son yapılan bir araştırmaya göre, Merkür’ün alışılmadık derecede büyük ve demir bakımından zengin olan çekirdeği, gezegenin toplam kütlesinin yüzde 60’ını oluşturuyor. Bu durum, Merkür’ün diğer kayalık gezegenlerden (Dünya, Venüs, Mars) iki kat daha büyük bir çekirdeğe sahip olduğunu ortaya koyuyor.

NASA’nın 2011-2015 yılları arasında Merkür’ü gözlemlemek amacıyla yörüngeye yerleştirdiği MESSENGER uzay aracından elde edilen veriler ise gezegenin yüzeyinde beklenmedik miktarda potasyum, sülfür ve sodyum gibi uçucu elementlerin bulunduğunu gösterdi. Bu elementlerin, önceki varsayımlara göre dev bir çarpışma sonucu yok olması gerekiyordu.

Yapılan yeni simülasyonlar, Merkür’ün bugünkü iç yapısı ve kimyasal bileşiminin, benzer büyüklükteki iki protoplanetin açılan bir çarpışmasıyla açıklanabileceğini ortaya koydu. Paris Gezegen Fiziği Enstitüsü’nden astrofizikçi Patrick Franco’ya göre, bu tür çarpışmalar aslında geçmişte düşünüldüğü kadar ender olmayabilir.

Franco, “Bu tür çarpışmaların, gezegen oluşumunda sadece bir parçası olmadığı, aynı zamanda gezegenlerin nihai yapısını belirleyen temel etkenlerden biri olduğu düşüncesi güçleniyor. Bu tür olayların yalnızca Merkür değil, diğer gezegenlerin de yapıları üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor” dedi.

Simülasyonlar, çarpışmanın zamanlamasının oldukça kritik olduğunu da gösteriyor. Eğer bu olay, Güneş Sistemi’nin oluşumundan onlarca milyon yıl sonra, gezegenler farklı katmanlara (çekirdek ve manto) sahipken yaşandıysa, Merkür’ün dış katmanlarının bir kısmının soyulurken çekirdek yapısının korunmuş olabileceği belirtiliyor.

Ayrıca, yapılan araştırmalara göre, Venüs ve Dünya’nın yörüngeleri arasındaki bölgenin genç Güneş Sistemi döneminde oldukça kaotik olduğu görülüyor. Bu nedenle çarpışmanın bu bölgede gerçekleşmiş olabileceği ve ardından Merkür’ün bugünkü konumuna göç etmiş olabileceği tahmin ediliyor.

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Kırklareli’nde Gençler Türkiye Muaythai Şampiyonası devam ediyor

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sürüyor.

30. Ramazan Demirci Açık Alan Hentbol Turnuvası’nda kazananlar belli oldu

Geleneksel hale gelen Ramazan Demirci Açık Alan Turnuvası’nın 30’uncusu, Antalya’nın Alanya ilçesinde tamamlandı. 50 takım ve 800 sporcunun katılımıyla yapılan turnuvada kazananlar belli oldu.

Berkin Avcı’dan bronz madalya

Kayserili yüzücü Berkin Avcı, Sırbistan’ın Belgrad şehrinde düzenlenen Comen Cup 2025 Yüzme Şampiyonası’nda bronz madalya kazandı.

Farklı bir tür sanılmıştı… ‘Ejderha Adam’ın gizemi çözüldü

Çin’in Harbin kentinde 1933 yılında bir işçi tarafından bulunan ve yıllar sonra bilime bağışlanan dev insan kafatasının gizemi sonunda çözüldü. “Ejderha Adam” (Homo longi) olarak adlandırılan bu kafatasının aslında gizemli antik insan türü Denisovanlara ait olduğu ortaya çıktı.