MediaTek’ten 10 km Bluetooth menzilli yeni işlemci: Dimensity 9400+ hazır!

Tayvan merkezli teknoloji devi MediaTek, akıllı telefon teknolojisinde çıtayı yükseltmeyi hedefliyor. Geçen yıl piyasaya sürdüğü üst düzey çip üzerine sisteminin geliştirilmiş versiyonu Dimensity 9400+ ile yeni bir adım atan şirket, CPU, yapay zeka ve diğer alanlarda iyileştirmeler yapıyor. Bu yenilikçi çip, üst seviye telefonlarda yer alacak.

Yeni Dimensity 9400+ çipinde dikkat çeken en önemli özelliklerden biri, Bluetooth teknolojisi üzerinde yapılan iyileştirmeler. 10 km’ye kadar telefondan telefona erişim sağlayabilen bu yeni Bluetooth 6.0, 12 Mbps’ye varan veri hızı sunarak performansı arttırıyor.

Önceki modele göre önemli bir farkla, yeni çipte Bluetooth menzili 1,5 km’den altı kat daha fazla mesafe katedebiliyor. MediaTek, bu ultra uzun menzilli bağlantıların hücresel mobil servislere ihtiyaç duymadığını belirtirken, veri tasarrufu ve gizlilik sağladığını vurguluyor. Ayrıca, bu özelliklerin Starlink gibi uydu internet hizmetlerine erişimin zor olduğu yerlerde önemli bir çözüm sunduğuna dikkat çekiliyor.

Dimensity 9400+, performans açısından da iddialı. Cortex-X925 birincil CPU, 3.62 GHz’den 3.73 GHz’e yükselen hızıyla daha güçlü bir işlemci sunuyor. Yapay zeka tarafında ise Speculative Decoding+ (SpD+) desteği sayesinde NPU 890 aracılığıyla AI performansı %20 daha hızlı hale getiriliyor. Ayrıca çip, cihazlarda büyük dil modellerini destekleyerek kullanıcı deneyimini iyileştiriyor.

Frame Rate Converter 2.0+ ile güç verimliliğini artıran MediaTek, BeiDou uydu teknolojisi desteği ile hücresel bağlantı olmadan %33 daha hızlı TTFF (ilk düzeltme süresi) sunuyor. Wi-Fi tarafında ise çip, güncellenmiş Wi-Fi 7 desteğiyle artırılmış veri çıkışı ve güvenilirlik sağlıyor. Yeni Dimensity 9400+ çipiyle donatılmış akıllı telefonların bu ay içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor, bu da kullanıcı deneyiminde önemli bir etki yaratacak.

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Kırklareli’nde Gençler Türkiye Muaythai Şampiyonası devam ediyor

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sürüyor.

30. Ramazan Demirci Açık Alan Hentbol Turnuvası’nda kazananlar belli oldu

Geleneksel hale gelen Ramazan Demirci Açık Alan Turnuvası’nın 30’uncusu, Antalya’nın Alanya ilçesinde tamamlandı. 50 takım ve 800 sporcunun katılımıyla yapılan turnuvada kazananlar belli oldu.

Berkin Avcı’dan bronz madalya

Kayserili yüzücü Berkin Avcı, Sırbistan’ın Belgrad şehrinde düzenlenen Comen Cup 2025 Yüzme Şampiyonası’nda bronz madalya kazandı.

Farklı bir tür sanılmıştı… ‘Ejderha Adam’ın gizemi çözüldü

Çin’in Harbin kentinde 1933 yılında bir işçi tarafından bulunan ve yıllar sonra bilime bağışlanan dev insan kafatasının gizemi sonunda çözüldü. “Ejderha Adam” (Homo longi) olarak adlandırılan bu kafatasının aslında gizemli antik insan türü Denisovanlara ait olduğu ortaya çıktı.