Kötü anıları silmek için yöntem geliştirildi

Yeniden Programlama Yöntemi ile Kötü Anıları Silmek Mümkün Olabilir

Ulusal bir ekip tarafından yapılan araştırmada, katılımcılara negatif görüntüleri rastgele kelimelerle eşleştirmeleri öğretildi. Daha sonra, bu kelimelerin yarısı pozitif görüntülerle ilişkilendirilerek kötü anılar üzerinde bir tür “yeniden programlama” denendi.

PNAS Dergisi’nde yayımlanan çalışmada, negatif ve pozitif görüntüler için bilinen veri tabanları kullanıldı. Negatif görüntüler arasında insan yaralanmaları ve tehlikeli hayvanlar yer alırken, pozitif görüntülerde sakin manzaralar ve gülümseyen çocuklar bulunmaktaydı. İlk gün, kelime ve görüntü eşleştirmesi yapılırken, ikinci gün bu kelimeler pozitif görsellerle yeniden ilişkilendirildi.

Uyku sırasında, katılımcıların beyin dalgaları elektroensefalografi (EEG) ile izlenirken, kelimelerin ses kayıtları non-REM (NREM) uyku aşamasında oynatıldı. Bu aşama, hafızanın saklanması açısından kritik bir rol oynamaktadır.

Beyindeki theta bant aktivitesinin, bu kelimelerle ilişkili pozitif çağrışımlarda arttığı gözlemlenmiştir. Katılımcılar, sonraki günlerde ve takip eden haftalarda yapılan anketlerde, negatif anıları hatırlamada zorluk çekerken, pozitif anılar daha sık ve daha olumlu bir şekilde akıllarına geldi.

Araştırmacılara göre, “Non-invaziv bir uyku müdahalesi, olumsuz anıların hatırlanmasını değiştirebilir ve duygusal yanıtları etkileyebilir.” Bu teknik, travma sonrası stres bozukluğu gibi durumların tedavisinde yeni bir yaklaşım olabilir.

Çalışma, laboratuvar ortamında gerçekleştirildiğinden, gerçek hayattaki travmalar üzerinde bu teknikle nasıl bir etki olacağı henüz net değildir. Ancak, beynin anıları tekrar ederek sakladığı uyku süreci üzerinde çalışmalar, bilim insanlarına umut vermektedir.

Araştırma, anıların yeniden yazılmasının mümkün olabileceği konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu yöntem, hafıza yeniden yapılandırılması ve travmatik anıların etkisinin azaltılması konusunda yeni bir kapı açabilir.

Related Posts

Mark Zuckerberg “Süper Yapay Zeka” için özel bir ekip kuruyor!

Meta çatısı altında kurulacak olan bu yeni ekibin başında bizzat Mark Zuckerberg yer alacak.

Evinde bitmiş pilleri olan herkes artık gerçek bir hazineye sahip!

Evlerinde biriktirilen bitmiş piller, uzmanlara göre lityum, kobalt, nikel ve nadir toprak elementleri gibi stratejik hammaddelerin gizli deposu niteliğinde.

Minik eskrimci Cihangir gözünü olimpiyatlara dikti

Samsunlu 10 yaşındaki eskrim sporcusu Cihangir Pehlivan, ilk uluslararası turnuvasında altın madalyaya uzanarak, 2032 Yaz Olimpiyatları için büyük bir hedef koydu.

Apple’ın yapay zeka destekli akıllı gözlüğü ne zaman çıkacak?

Artırılmış gerçeklik gözlüklerine bir adım daha yaklaşması beklenen Apple’ın yapay zeka destekli gözlüğü için tarih verildi.

Elazığ’da Okul Sporları Türkiye Şampiyonası sona erdi

Elazığ, spor tarihinde bir ilki daha gerçekleştirdi. Türkiye Dağcılık Federasyonu ile Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinasyonunda, Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen Okul Sporları Spor Tırmanışı A-B Kız Erkek Türkiye Şampiyonası, büyük bir coşku ve heyecanla tamamlandı.

İkinci el otomobilde 7 milyonu göreceğiz

Sıfır otomobilde artan fiyatlar ikinci el otomobil piyasasını hareketlendirdi. Sıfır araçlarda en uygun modellerin bile 1 milyon liranın üzerine çıkması, birçok tüketicinin yönünü ikinci ele çevirmesine neden oldu. Bayram ve yaz tatili dönemi …