Kirayı IBAN’a gönderenler dikkat! Bu adımı atlarsanız borçlu çıkabilirsiniz

Kira Ödemelerinde Açıklama Yazmayı Unutmayın!

Son zamanlarda kira ödemeleri genellikle banka transferi yoluyla, yani IBAN üzerinden yapılmaktadır. Ancak bu pratik yöntem beraberinde ciddi hukuki riskler de getirmektedir.

Özellikle açıklama bölümü doldurulmadan gerçekleştirilen kira ödemeleri, ilerleyen süreçlerde kiracıya karşı olumsuz sonuçlar doğurabilecek büyük sorunlara yol açabilmektedir. Uzmanlar, “kira ödemelerinde açıklama yazmayı ihmal etmeyin” diyerek vatandaşları uyarıyor.

Hukuki süreçlerde banka dekontları resmi belge olarak kabul edilmekte ancak sadece para transferinin yapıldığını göstermektedir. Eğer bu dekontta ödemenin hangi amaçla yapıldığı belirtilmemişse, özellikle ev sahibi ile kiracı arasında bir anlaşmazlık olduğunda sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Geçmişte yaşanan bazı davalarda, açıklamasız IBAN transferleri “borç ödemesi” ya da “emanet” olarak yorumlanmış ve ev sahibi, kiracının kira ödemediğini iddia edebilmiştir. Bu durumda kiracı, paranın gönderildiğini kanıtlasa dahi neden gönderildiğini belgeleyemediğinden haksız konumda kalabilmektedir.

Uzmanlar Uyarıyor

Gayrimenkul hukuku uzmanları, her kira ödemesinde açıklama bölümüne mutlaka “… ayı kira bedeli” ibaresinin yazılmasını önermektedir. Örneğin, “Mayıs 2025 kira bedeli” şeklinde yapılan bir açıklama, ödemenin kira amacıyla gerçekleştirildiğini net bir şekilde ortaya koymakta ve gelecekte oluşabilecek herhangi bir anlaşmazlık durumunda kiracının lehine delil niteliği taşımaktadır.

Kira ödemelerinizi banka aracılığıyla yaparken açıklama bölümünü boş bırakmak, uzun vadede ciddi mali ve hukuki problemlere yol açabilir.

Ev sahiplerinin olası kötü niyetli hareketlerine karşı kendinizi garanti altına almak için her ödeme işlemine “kira bedeli” açıklamasını eklemek önem arz etmektedir.

Related Posts

Euro Bölgesi’nde inşaat üretimi nisanda yükseldi

Euro Bölgesi’nde nisan ayı inşaat üretimi verileri açıklandı. Buna göre nisan ayında önceki aya göre yüzde 1,7 artış gösterdi.

Mayıs ayında 210 bin 295 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

Mayıs ayında 210 bin 295 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Mayıs ayı sonu itibarıyla 32 milyon 182 bin 121 oldu.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan yanıtladı: Asgari ücrete ara zam yapılır mı?

Hürriyet yazarı Noyan Doğan yanıtladı: Asgari ücrete ara zam yapılır mı?

BYD doğru değil dedi, 22 modelinde indirim yaptı

Çin’in önde gelen elektrikli araç (EV) üreticisi BYD, ülkede yoğunlaşan fiyat rekabetinin sektörü tehdit ettiğini belirtti. Şirketin İcra Başkan Yardımcısı Stella Li, fiyat savaşlarının sağlıksız ve uzun vadede sürdürülemez olduğunu vurgularken, BYD …

Fed faiz sürecine ilişkin belirsizlik devam ediyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı piyasaların odağına yerleşirken, uzmanlardan gelen farklı görüşler bankanın faiz indirim sürecine ilişkin belirsizliğin devam ettiğini ortaya koyuyor.

Araç sahipleri dikkat: Motorine zam bekleniyor

Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatına zam yapılması bekleniyor.