İsrail, ilk olarak 2013’te gündeme gelen dünyanın en büyük güneş enerjisi kulesi ve dünyanın en büyük 5’inci güneş santralini Negev Çölü’ne dikti. Elde edilecek enerji miktarı günde 300 megavatı geçecek.
Bu enerji miktarı günde 150 bin evin ihtiyacını karşılayabilecek. 1.1 milyar dolara mal olan Ashalim Santrali’ndeki kule 80 katlı bir binaya eşdeğer yükseklikte. Santralde ayrıca kuleyi çevreleyen ve heliostat olarak bilinen tozlu topraklarda 3 kilometrekareye yayılıyor. Santralde, bilgisayar kontrollü aynalar, iki eksende hareket ederek güneşi takip ediyor ve ışıkları 250 metre yükseklğindeki kuledeki kazanın kolektörüne ulaştırıyor.
Santralin klasik güneş santrallarından diğer bir farkı da depolanması verimlilik açısından zor olan elektrik enerjisini depolama kabiliyetine sahip olması. Böylece santral güneşin olmadığı gece saatlerinde bile elektrik sağlayacak.
DÜNYANIN EN UZUN GÜNEŞ KULESİ
Megalim Enerji CEO’su Eran Gartner, şunları söyledi:
“Yoğun güneş enerjisi olarak adlandırılan enerji istasyonumuzda, heliostatlar adı verilen 50 bin aynaya sahibiz. Bu da gün ışığının tamamını sağım arkasındaki güneş kulesine konsantre eden bir milyon metrekare yansıtıcı yüzeye sahip olduğumuz anlamına geliyor. Arkamdaki güneş kulesi 250 metre olacak ve bu değerler onu, dünyadaki en uzun güneş kulesi yapıyor. Üst kısmında güneş ışınlarını toplayan ve dönüştüren buhar kazanı, suyunu buharla ısıtarak türbini geleneksel bir santrale çeviriyor.
Benzer santraller, Fas, Güney Afrika ve Kaliforniya’da bulunuyor.
patronlardunyasi.com