Grip ve COVID-19’u öldüren duvar boyası geliştirildi

Nottingham Üniversitesi Araştırmacıları Tarafından Geliştirilen Yeni Dezenfektan Boya Enfeksiyon Riskini Azaltıyor

Son haberlere göre; Nottingham Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde görev yapan araştırmacılar, diş hekimlerinin kullandığı klorheksidin adlı güçlü dezenfektanı reçine bazlı bir formüle entegre ederek yeni bir boya geliştirdi. Bu yenilikçi boya özellikle hastanelerde enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla kullanılabilecek.

Yapılan araştırmalara göre, bu özel boya Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), influenza ve COVID-19 gibi zorlu bakteri ve virüsleri etkili bir şekilde yok edebiliyor. Üstelik, bu boya plastik ve diğer sert, gözeneksiz yüzeylere kolaylıkla uygulanabiliyor.

Bu inovatif boya hakkındaki bulgular, 23 Nisan’da Scientific Reports adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bir araştırma makalesinde detaylı bir şekilde açıklandı. Yapılan çalışmalar, boyanın sadece yüzeyleri dezenfekte etmekle kalmayıp, aynı zamanda temasla çevreye yayılmadığını da ortaya koydu.

Araştırmanın lideri Dr. Felicity de Cogan, yaptığı açıklamada, “Yaptığımız ilk çalışmada dezenfektanı polimere entegre ederek son derece etkili yeni bir antimikrobiyal boya geliştirdik. Ayrıca, bu boyanın temasla yayılma veya sızma gibi bir özelliği bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

Ucuz, dayanıklı ve çok yönlü olması, bu boyayı hastanelerin yanı sıra diğer alanlarda da tercih edilir hale getiriyor. Toplu taşıma araçları ve havacılık sektörü gibi yüksek temas alanları için bu boya kullanılması öneriliyor.

Bu heyecan verici yenilik, insanların günlük yaşamlarında sıkça temas ettiği yüzeylerden enfeksiyon kapma riskini azaltabilir. Özellikle hastanelerde, polikliniklerde tedavi gören kişilerin enfeksiyon kapma riskinin minimize edilmesi son derece önemlidir. Çünkü hastane kaynaklı enfeksiyonlar, bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilmektedir.

Related Posts

YKS Adaylarına Stres Uyarısı

YKS adaylarının heyecanı sınav yaklaştıkça artarken, uzmanlar adaylara stres uyarısında bulundu. Sınav Stresi Görme Problemine Neden Oluyor!

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.

Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Yoğun sıvı kaybının baş dönmesi, yorgunluk ve hatta solunum sıkıntılarına sebep olabileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, havaların ısınmaya başlamasıyla daha da özen gösterilmesi gereken su tüketimi hakkında bilgi verdi.

Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Menenjitte erken tanı hayat kurtarıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gizem Kulakoğlu, özellikle çocukluk çağında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen menenjit hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.