Esad rejimi suç kanıtlarını yok etti: “Belgeler yakıldı, diskler parçalandı”

Birleşmiş Milletlerin (BM) Suriye’deki suçları araştıran Uluslararası Tarafsız ve Bağımsız Suriye Mekanizması (IIIM) Başkanı Robert Petit, Esad rejiminin devrilmesi sonrasında yaşanan olaylar ve hesap verme süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Suriye’deki geçici hükümetin, Esad döneminde işlenen suçlarla ilgili kanıtların korunması gerektiğinin farkında olduğu belirtildi.

Petit, tüm sivil toplum aktörlerinin hesap verilmesini istediğini ve rejim ile müttefiklerinin işlediği suçlara ilişkin hesap vermesini umduklarını söyleyerek, “Uluslararası toplum, Suriye’nin geleceği için ‘geçiş dönemi adaleti’ kavramına değindi. Dolayısıyla hesap verme, bu sürecin büyük bir parçasıdır.” dedi.

Petit, Esad rejimi dönemindeki suçların kanıtlarına erişemediklerini ve geçici hükümetten izin almaları gerektiğini belirtti.

“Geçici hükümet yetkililerinden Suriye’ye gelerek çalışmamıza izin vermelerini bekliyoruz. Onlarla iletişim halindeyiz. İzin aldığımızda, hızlı bir şekilde konuşlanacağız ve geçiş dönemi adaletine yardımcı olmak için Suriye’de uzun vadeli bir varlık oluşturmayı umuyoruz.” diye ekledi.

Petit, belgelerin yok edildiğine dair ifadelerin vurgulandığını belirterek, geçici hükümet yetkililerinin delilleri saklamanın önemini bildiğini ve yeni yönetimin delilleri geri getirmelerini isteyen bir karar aldığını açıkladı.

“Rejim düşmeden ve aktörler kaçmadan önce birçok kanıtın yok edildiği belirtildi. Yakılmış belgelerin parçalarının ve parçalanmış sabit disklerin gördük. Delillerin bir kısmı yok edilmeye çalışıldı ama hala çok sayıda delil bulunuyor. Geçici hükümet yetkilileri, bu delilleri korumak için çaba göstermeli.” ifadelerini kullandı.

Petit, bu kanıtların rejim döneminde işlenen suçlarla ilgili kullanılmasını umduğunu belirterek, en güçlü delilleri seçerek yargı sürecine taşımanın önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Filistinli aktivistten Trump yönetimine dava: 20 milyon dolar

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi yetkilileri tarafından Filistin’e destek gösterilerine öncülük ettiği gerekçesiyle martta gözaltına alınan ve 21 Haziran’da serbest bırakılan Columbia Üniversitesi öğrencisi Mahmud Halil, Trump yönetimine 20 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Edi Rama Meloni’yi görünce dayanamadı, yine yere kapandı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Ukrayna için Roma’da düzenlenen zirvede İtalya Başbakanı Meloni’yi yine diz çökerek selamladı. 2 metre 5 santimlik Rama, 1 metre 50 santimlik Meloni’ye ulaşmak için daha önce Tiran’da kullandığı yöntemi tekrarladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macon İngiltere ziyaretinde bir skandala daha imza attı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eşi Brigitte ile İngiltere’ye gerçekleştirdiği üç günlük devlet ziyareti sırasında Kral III. Charles ile Windsor Sarayı’ndaki törende protokol kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirilerin odağı oldu

Bakan açıkladı: 5 ilaç daha geri ödeme kapsamına alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 25 farklı kanser alt türüne karşı uygulanan 5 immünoterapi ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.

Kütahya’da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

Kütahya’da ormanlık alanda yangın çıktı. Ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

Kırşehir’de içme suyu skandalı: Su kesintilerinin ve musluklardan çamur akmasının nedeni ortaya çıktı

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri; sorumluluk alanlarındaki su kuyularının bakım ve onarımıyla temiz su temin ettiklerini ifade etti. DSİ yetkilileri …