Ekran kullanımında ‘üç 20′ kuralına dikkat: Göz hastalıklarına davetiye çıkartıyor

Son zamanlarda ekran kullanımının çok fazla arttığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ataş, “Ekran kullanımı son zamanlarda gerçekten çok fazla arttı. Şu anda ortalama bir yetişkin ve çocuklar günün 7,5 saatini tablet ve bilgisayar ile geçiriyor. Bu çok ciddi bir oran gerçekten. Bu da çocukların birçok şeyini etkilemektedir. Sosyal ilişkilerini etkilemekte, akıl sağlığı ile ilgili problemler oluşturmakta, fiziksel sağlıklarını etkilemektedir. Bu yüzden ekran kullanımına dikkat etmeliyiz” dedi.

“DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞUNA DİKKAT”

Prof. Dr. Mustafa Ataş, ekrana fazla bakmanın dijital göz yorgunluğuna da sebep olabileceğini söyleyerek,dedi.

“EKRANA BAKARKEN 20-20-20 KURALINA DİKKAT

Ekrandan gelecek zararlardan korunmak için koruyucu bazı tedbirler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Ataş, “Dediğimiz gibi çok ciddi problemler oluşabiliyor. Bunlarla ilgili çok bilinçli olunması gerekiyor. Yapabileceğimiz koruyucu bazı tedbirlerimiz var. Birincisi ekranla ilgili 20-20-20 kuralı dediğimiz bir kural var. Bu ne demek? Yani 20 inç yani Türkçesiyle çocukların 50 santimetre mesafeden ekrana bakması gerekmektedir. 20 dakikadan fazla ekranla meşgul olmaması gerekiyor. 20 dakikadan sonra da 20 saniye ara verip uzağa dalgın bakıp gözlerini dinlendirmeleri gerekiyor. Toplam olarak da en fazla 40-45 dakika ekrana bakıp sonrasında da ara verip dinlenmelerinde yarar var” ifadelerinde bulundu.

“2 YAŞTAN ÖNCE ÇOCUKLAR EKRANA BAKMAMALI”

Prof. Dr. Mustafa Ataş, ekran süreleri hakkında, “Ekran süreleri ile ilgili de bir şeyler söylemekte fayda var; birincisi hem Dünya Sağlık Örgütü hem de göz operatörleri genelde 2 yaştan önce kesinlikle çocukların ekrana bakmalarını önermiyor. Sadece telefonla aile görüşmeleri dışında 2 yaşın altına ekrana bakmalarını önermiyoruz. 3-5 yaş arasında ise en fazla 60 dakika ekranda maksimum süre olarak ekrana bakmalarını öneriyoruz. 5-17 yaş arasındaki çocuklarımızın ise günde en fazla 2 saat ödevleri, okul aktiviteleri dışında ekranda zaman geçirmelerini istiyoruz. Biz bu çocuklarımızın daha çok dışarıda zaman geçirmesini istiyoruz. Hem miyopun gelişmesi hem de gözle ilgili zararların engellenmesi açısından mutlaka dışarıda vakit geçirilmesi, aktivite yapmalarını istiyoruz” dedi.

Related Posts

Rapor: Almanya’da Müslüman karşıtı olayların sayısı “alarm verici” seviyeye ulaştı

Rapor: Almanya’da Müslüman karşıtı olayların sayısı “alarm verici” seviyeye ulaştı

Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı: İran’ın nükleer tesislerine saldırmanın uzun vadede etkileri olabilir

Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı: İran’ın nükleer tesislerine saldırmanın uzun vadede etkileri olabilir

Irak yalanının benzerini ABD istihbaratı çürüttü: İsrail bu yalanla Trump’ı sıkıştırıyor

İran’ın yıllardır devam ettirdiği uranyum zenginleştirme çalışmalarının nükleer silah yapmak amacı taşıdığını savunan ABD ve İsrail yıllardır Tahran yönetimine baskı uygulayarak nükleer çalışmalardan vazgeçmesini istiyordu. Öte yandan İsrail, son …

Hackerlar saldırdı 106 yıllık dev şirket iflas etti. Sofraların vazgeçilmeziydi

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Euskirchen merkezli peçete üreticisi Fasana, 106 yıllık tarihine rağmen siber saldırının kurbanı oldu. 21 Mayıs’ta kimliği belirsiz hackerlar, şirketin BT sistemlerine fidye yazılımıyla sızdı. Virüs, tüm …

Ankara kulisleri hareketlendi! ‘Süleyman Soylu ve Ali Yerlikaya yan yana gelmiyor’ iddiası: ‘Birbirlerine tahammül edemiyorlar…’

AKP kulislerindeki bir iddia daha kamuoyuna yansıdı. Nefes gazetesinden Nuray Babacan, trafik cezalarının Adalet Komisyonu’nda görüşülmesinin sebebinin “Soylu ve Yerlikaya’nın yan yana gelmemesi” olduğunu yazdı. İşte ayrıntılar…

Trump kararlı: Tam gaz talimatı

ABD Başkanı Donald Trump, başta Los Angeles olmak üzere büyük şehirlerde yönetimin göçmen politikalarını eleştirmek için yapılan gösterilere ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Trump, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi’nin (ICE …