Bisküvi, dondurma, gevrek… Erken ölümde işlenmiş gıda tehlikesi

Aşırı İşlenmiş Gıda Tüketimi ve Erken Ölüm Riski Arasındaki İlişki

“American Journal of Preventive Medicine” dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Meksika, İngiltere ve ABD’de yaşayan 30-69 yaş aralığındaki bireylerin beslenme alışkanlıklarının erken ölüm riski ile ilişkisini ortaya koydu.

Bilim insanları tarafından yürütülen çalışmada, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde tatlandırıcı, yüksek şeker, doymuş yağ ve tuz içeren aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin erken ölümlerle yaklaşık yüzde 14 oranında ilişkilendirildiği bulundu.

Kolombiya ve Brezilya gibi ülkelerde ise aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin erken ölümlerle yaklaşık yüzde 4 oranında bağlantılı olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, 2018’de ABD’de görülen yaklaşık 124 bin erken ölüm vakasının aşırı işlenmiş gıdalarla ilişkili olabileceğini ve İngiltere’de ise bu sayının 18 bin civarında olabileceğini öne sürdü.

Çalışmanın sonuçlarına göre, aşırı işlenmiş gıdaların doğrudan erken ölüme sebep olmadığı ancak kişinin egzersiz düzeyi, yaşam tarzı gibi faktörlerin de önemli rol oynadığı vurgulandı.

Related Posts

YKS Adaylarına Stres Uyarısı

YKS adaylarının heyecanı sınav yaklaştıkça artarken, uzmanlar adaylara stres uyarısında bulundu. Sınav Stresi Görme Problemine Neden Oluyor!

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.

Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Yoğun sıvı kaybının baş dönmesi, yorgunluk ve hatta solunum sıkıntılarına sebep olabileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, havaların ısınmaya başlamasıyla daha da özen gösterilmesi gereken su tüketimi hakkında bilgi verdi.

Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Menenjitte erken tanı hayat kurtarıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gizem Kulakoğlu, özellikle çocukluk çağında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen menenjit hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.