Birçok Android uygulamasında casus yazılım tespit edildi

Tehlikeli Android Uygulamalarıyla İlgili Uluslararası Uyarı

Uluslararası bir hükümet koalisyonu, gizlice kullanıcıları izleyen ve hassas verilerini ele geçiren tehlikeli Android uygulamaları konusunda uyarıda bulundu.

Bu uygulamaların, Çin hükümeti tarafından hedef alınan gruplara yönelik olarak kullanıldığı bildiriliyor.

İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC), ABD, Kanada, Avustralya, Almanya ve Yeni Zelanda hükümet kuruluşları ile işbirliği yaparak, BadBazaar ve Moonshine adlı iki casus yazılım ailesi hakkında ayrı ayrı uyarılar yayınladı.

Bu uyarılar, milyonlarca kullanıcı için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Uygulamalar Kullanıcıları Nasıl Tehdit Ediyor?

NCSC’nin açıklamasına göre, BadBazaar ve Moonshine casus yazılımları, meşru görünen Android uygulamalarının içine gizlenerek “Truva Atı” gibi davranıyor.

Bu sayede, kullanıcılar farkında olmadan yükledikleri uygulamalar aracılığıyla telefonlarının kameralarına, mikrofonlarına, sohbetlerine, fotoğraflarına ve konum verilerine erişilebilir hale getiriliyor ve kullanıcılar gözetim altında tutuluyor.

Bu durum, kişisel gizlilik ihlali ve hassas bilgilerin kötü niyetli kişilere ulaşması gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.

Daha önce Lookout, Trend Micro, Volexity gibi siber güvenlik şirketleri ve kar amacı gütmeyen dijital haklar kuruluşu Citizen Lab tarafından incelenen BadBazaar ve Moonshine casus yazılımlarının, Uygurlar, Tibetliler, Tayvanlılar ve çeşitli sivil toplum grupları gibi hedefler üzerinde kullanıldığı belirtiliyor.

NCSC, bu uygulamaların, Çin hükümeti için istikrarsızlık teşkil eden uluslararası bireyleri hedeflediğini ve bazılarının mağdurlara doğrudan yönelik olduğunu veya popüler uygulamaları taklit etmek amacıyla tasarlandığını vurguluyor.

100’den Fazla Tehlikeli Android Uygulaması

NCSC’nin yayınladığı belgelerden birinde, kötü niyetli uygulamaların 100’den fazla Android uygulamasından oluşan bir liste yer alıyor.

Listede, Müslüman ve Budist dua uygulamaları gibi görünen uygulamalar, Signal, Telegram, WhatsApp gibi popüler sohbet uygulamalarının taklitleri, Adobe Acrobat PDF okuyucu gibi yaygın kullanılan uygulamaların sahteleri ve çeşitli yardımcı uygulamalar bulunmaktadır.

Related Posts

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Kırklareli’nde Gençler Türkiye Muaythai Şampiyonası devam ediyor

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sürüyor.

30. Ramazan Demirci Açık Alan Hentbol Turnuvası’nda kazananlar belli oldu

Geleneksel hale gelen Ramazan Demirci Açık Alan Turnuvası’nın 30’uncusu, Antalya’nın Alanya ilçesinde tamamlandı. 50 takım ve 800 sporcunun katılımıyla yapılan turnuvada kazananlar belli oldu.

Berkin Avcı’dan bronz madalya

Kayserili yüzücü Berkin Avcı, Sırbistan’ın Belgrad şehrinde düzenlenen Comen Cup 2025 Yüzme Şampiyonası’nda bronz madalya kazandı.

Farklı bir tür sanılmıştı… ‘Ejderha Adam’ın gizemi çözüldü

Çin’in Harbin kentinde 1933 yılında bir işçi tarafından bulunan ve yıllar sonra bilime bağışlanan dev insan kafatasının gizemi sonunda çözüldü. “Ejderha Adam” (Homo longi) olarak adlandırılan bu kafatasının aslında gizemli antik insan türü Denisovanlara ait olduğu ortaya çıktı.