Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Kırmızı Etin Sağlık İçin Önemi ve Doğru Pişirme Yöntemleri

Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan kırmızı et, sağlıklı beslenme için önemli bir kaynak olsa da pişirme yöntemi sağlıklı olmayabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, eti kızartma veya kavurma gibi yüksek sıcaklıkta uzun süre pişirmek yerine haşlama, fırınlama veya ızgara gibi yöntemlerle pişirmenin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Kızartma işlemi, etin içindeki yağın doymuş yağ oranını artırarak sindirimi zorlaştırabilir ve zararlı bileşikler oluşmasına yol açabilir. Etin yanında bol yeşillikli salata ve limonla tatlandırılmış sebzeler tüketmek de önemlidir.

‘Sindirim Sorunları İçin Önlem Alın’

Bayramda beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve artan kalori alımı sindirim sistemi üzerinde stres yaratabilir. Dyt. Aksoylu, sindirim sürecini kolaylaştırmak için yavaş yemek yemeyi, lokmaları iyice çiğnemeyi, porsiyonları küçültmeyi ve öğünleri gün boyunca yayarak mideye yüklenmemeyi öneriyor. Ayrıca bayramın yoğunluğundan uzaklaşmak için küçük yürüyüşler yapmak sindirim sistemi için faydalı olabilir.

‘Tatlı ve Hamur İşlerinde Dengeli Tüketim Önemli’

Dyt. Aksoylu, tatlı tüketimi konusunda da uyarılarda bulunuyor. Kontrolsüz tatlı tüketimi sağlığa zarar verebilir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyve içerikli tatlıları tercih etmek, kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olabilir ve kilo alımını engelleyebilir. Günde bir porsiyon tatlı tüketmek ve bu tatlıyı ana yemekten en az 2 saat sonra tüketmek sindirimi iyileştirebilir. Dengeli bir şekilde tatlı ve hamur işi tüketmek önemlidir.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı duyurdu: Randevularda yeni dönem başladı

25 Temmuz’da hayata geçirilen uygulamayla tercihleri doğrultusunda aile hekimine yönlendirilen vatandaşlar, önce aile hekimlerince muayene edilecek ve değerlendirmeleri yapılacak.

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Orman yangınları sırasında ortaya çıkan gazlar ve tozlar insan sağlığı açısından ciddi riskler taşır

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaşanan orman yangınları sonrası ortaya çıkan duman ve küllerin solunum yolu hastalığı bulunan yurttaşları olumsuz etkileyebildiğini belirterek, “Yangın alanında veya çevresinde bulunan kişiler son derece dikkatli olmalı. Çünkü yanma sırasında ortaya çıkan gazlar ve tozlar insan sağlığı açısından ciddi riskler taşır” dedi.

El, göz ve bacaktaki seğirmelere etkili çözüm: Sadece 2 malzeme yetiyor

Günlük yaşamın stresi, yetersiz beslenme ve yoğun tempo, vücudun çeşitli sinyallerle tepki vermesine neden oluyor. Bu sinyallerden biri de sıklıkla göz, el ya da bacak kaslarında hissedilen istemsiz kas seğirmeleri. Uzmanlar, uzun süre devam eden bu durumun çoğu zaman ihmal edildiğini ancak kas ve sinir sistemiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek, bu iki yiyeceğin sinirlere iyi geldiğini açıkladı.

Uzmanından sezaryen açıklaması: ‘Doğumun yöntemi değil, sağlıklı olması önemli’

Doğum yöntemleri üzerine değerlendirmelerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatma Ölmez, “Doğumun güvenli ve sağlıklı olması en önemli kriterdir. Doğum yönteminin normal ya da sezaryen olmasından ziyade, sağlıklı bir süreç geçirilmesi önceliğimizdir” dedi.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.