Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Su Tüketiminin Sağlık Üzerindeki Önemi

İnsan vücudu için sıvı dengesinin önemi unutulmamalıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, suyun yaşamsal faaliyetler için gerekliliğine dikkat çekerek “Vücutta bulunan suyun yüzde 60’ı hücre içinde, yüzde 40’ı ise hücre dışında bulunur” şeklinde açıklama yaptı.

Metabolizma Hızına Bağlı Olarak Günlük Su İhtiyacı Değişebilir

Susama mekanizmasının işleyişi hakkında bilgi veren Yiğit, “Kandaki iyon yoğunluğunun yüzde 1 artması ile hipotalamustaki susama merkezi uyarılır” ifadelerini kullandı.

Yiğit’e göre vücutta yüzde 3 sıvı kaybı kan hacmini ve fiziksel performansı azaltırken, yüzde 5 ve üzeri sıvı kaybı baş dönmesi, yorgunluk gibi belirtilere yol açabilir. Günlük su ihtiyacı, kişinin ağırlığı başına 30 mililitre olup aktivitelere, çevre sıcaklığına ve metabolizma hızına göre değişiklik gösterebilir.

Su İhtiyacı Sadece Saf Suyla Karşılanmalı

Yiğit, birçok araştırmanın vücudun sıvı ihtiyacının öncelikle saf su ile karşılanması gerektiğini belirtti. Çay, kahve gibi içeceklerin su ihtiyacını karşılamadığını ve hatta vücuttan su atımını arttırdığını dile getirdi. Yiğit, Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nin 2022 önerilerine göre günlük en az 600-1500 ml saf su tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Önerilere göre günde en fazla 800 ml çay ve kahve, en fazla 500 ml yağsız veya az yağlı süt ve en fazla 125 ml meyve suyu tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca sıcak havalarda vücuttaki sıvı ihtiyacının arttığına dikkat çeken Yiğit, su tüketimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Eğer sade su içmekten hoşlanmıyorsanız, suya meyve dilimleri ekleyerek veya limon, nane yaprağı, seylan tarçını gibi doğal aromalarla zenginleştirerek tüketebilirsiniz.

Related Posts

Uzmanından sezaryen açıklaması: ‘Doğumun yöntemi değil, sağlıklı olması önemli’

Doğum yöntemleri üzerine değerlendirmelerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatma Ölmez, “Doğumun güvenli ve sağlıklı olması en önemli kriterdir. Doğum yönteminin normal ya da sezaryen olmasından ziyade, sağlıklı bir süreç geçirilmesi önceliğimizdir” dedi.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

YKS Adaylarına Stres Uyarısı

YKS adaylarının heyecanı sınav yaklaştıkça artarken, uzmanlar adaylara stres uyarısında bulundu. Sınav Stresi Görme Problemine Neden Oluyor!

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.