Alman ekonomisine Trump darbesi: Büyüme tahminini sıfıra düşürüldü

Almanya Ekonomisi Güncel Büyüme Tahminlerine Göre Zorluk Yaşıyor

Ekonomi profesörlerinden oluşan SVR, Almanya ekonomisine ilişkin geçen yıl kasım ayında paylaştığı, 2025-2026’yı kapsayan büyüme tahminlerinde ilkbahar döneminde güncelleme yaptı. Beş üyeli kurul, 2025 için GSYH büyüme tahminini yüzde 0,4’ten yüzde 0’a düşürürken, 2026 büyüme beklentisini ise yeni 500 milyar avroluk mali paketle sağlanan fonların inşaat ve ekipman yatırımlarının yanı sıra kamu harcamaları için de olumlu itici güç oluşturacağı beklentisiyle yüzde 1 olarak belirledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerinin ihracata dayalı Alman ekonomisini baskılayacağını belirten Kurul, “Yurt içindeki zorluklar Almanya’nın ekonomik büyümesini yavaşlatmaya devam etmektedir. Örneğin, aşırı bürokrasi ve uzun onay prosedürleri şirketler için gereksiz yere yüksek maliyetlere neden olmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

SVR, aynı zamanda, ticaret politikasındaki mevcut aksaklıkların, karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik devam eden çabaların, demografik yaşlanma ve yapay zekanın (YZ) artan kullanımının, Almanya’daki yapısal değişimi hızlandıracağını değerlendirdi.

Kurulun raporunda, Almanya ihracatının gümrük vergilerindeki keskin ve öngörülemez artışla birlikte düşebileceği belirtildi.

SVR, geçen yıl ortalama yüzde 2,2 olarak kayıtlara geçen yıllık enflasyonun 2025’te yüzde 2,1’e ineceği tahmininde bulundu. Enflasyonun 2026’da yüzde 2’ye düşmesi bekleniyor.

Ekonomi Bilirkişi Kurulu Başkanı Monika Schnitzer, “Yakın gelecekte Alman ekonomisi iki faktörden önemli ölçüde etkilenecektir. ABD ticaret politikası ve mali paket.” ifadelerini kullandı.

Almanya’da bir önceki Federal Meclisteki milletvekilleri martta altyapı ve iklim için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulması ve savunma harcamalarının gelecekte “borç freni” uygulamasından çıkarılması için anayasa değişikliği yapılmasına “evet” demişti.

EKONOMİ BÜYÜRKEN ZORLANIYOR

Bu arada, tarife savaşları ve Trump’ın bazı açıklamaları küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilere ilişkin endişeleri körüklerken çoğu analist, Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesinde “özel risk” olarak görüyor.

Trump’ın agresif gümrük vergisi politikası küresel ekonomik görünümü gölgelerken, bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha büyük oranda imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisi, üretimdeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor.

Ülke ekonomisi, 2024’ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Böylece Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçülme yaşandı. Ekonomi, 2023’te de yüzde 0,3 daralmıştı. Böylece Almanya, son iki yıldır büyüyemeyen tek G7 ekonomisi oldu.

Almanya’da hükümet, 24 Nisan’da bu yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan büyüme beklentisini ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklerin etkisiyle yüzde 0’a düşürmüştü.

Hükümetin son tahmini gerçekleşir ve Alman ekonomisi bu yıl da büyümezse, art arda üçüncü yıldır büyümemiş olacak. Öte yandan, Alman ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımlar sayesinde yüzde 0,2 büyüyerek, resesyona girmekten kurtulmuştu.

Related Posts

Taşıt kredisi çekenler için yeni tablo: Geri ödeme planı güncellendi

Son dönemde yükselen faiz oranları, taşıt kredisi maliyetlerini de doğrudan etkiledi. Şu an piyasada en düşük taşıt kredisi faiz oranı yüzde 3,45 seviyelerinde seyrediyor. Bu gelişme, araç sahibi olmak isteyen vatandaşların ödeme planlarını daha …

İsrail’in saldırıları Avrupa’daki gaz fiyatlarını da sert yükseltti

İsrail’in İran’a saldırısı sonrası Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 4 artışla son 5 haftanın en sert yükselişini kaydetti.

Uzman isim açıkladı: İran-İsrail gerilimi enflasyonu yükseltir mi?

İsrail’in son saldırıları, Ortadoğu’daki tansiyonu yeniden yükseltti. Uzmanlara göre bu gelişmeler küresel piyasalarda belirsizlik yaratıyor. Yaşanan gelişmeler merkez bankalarının kararlarını etkileyerek enflasyon oranlarını artırabilir.

Sırbistan’da enflasyon 11 ayın dibinde

Sırbistan’da yıllık enflasyon oranı Mayıs 2025’te yüzde 3,8’e gerileyerek son 11 ayın en düşük seviyesine indi. Nisan ayında bu oran yüzde 4 olarak kaydedilmişti. Bu düşüş, özellikle mobilya, ev eşyaları ve ev bakım hizmetlerindeki fiyat artışlarının …

Almanya ve ABD arasında yüzyılın altın kavgası

Altın rezervlerinin büyük bir kısmını ABD’de tutan Almanya, artan ekonomik belirsizliklerin ardından altlarını geri istiyor

İnşaat maliyet endeksi nisanda artış gösterdi

İnşaat maliyet endeksi nisanda artış gösterdi