Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Kayseri’de Artan Kene Vakalarına Dikkat Çekildi!

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, havaların ısınmasıyla birlikte artan ve Kayseri’de 4 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan kene vakaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Özellikle piknik veya dışarıda yapılan ziyaretler sonrasında çocukların saçlarının kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Keneler, deriyi kolayca delip kan damarına ulaşabilecekleri her yerde bulunabilirler. Tavsiyemiz, özellikle çocuklarda, piknik gibi açık alan ziyaretlerinden döndükten sonra bütün saçlı derinin kontrol edilmesi ve ardından koltuk altı, kasık ve sırt gibi gözle görülemeyen bölgelerin de soyularak incelenmesidir. Keneyi fark ettiğinizde, mutlaka bir sağlık çalışanına danışmalı ve keneyi çıplak elle çıkarmamaya özen göstermelisiniz” şeklinde konuştu.

“Keneyi Elle Çıkarmak En Doğrusu Değil”

Kenenin insanlara virüs bulaştırabileceği birçok yol olduğunu belirten Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Kenelerin ısırması ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı (KKKA) bulaşabilir. Ancak gerçek bulaşma, keneyi çıkarırken gerçekleşir. Bazıları keneyi ateşle yakarak çıkarıyor. Evet, kene canlıdır ve ateşi hissettiğinde bırakacaktır. Ancak ateşle temas, kenenin midesini boşaltmasına neden olabilir. Bu mide içeriği size bulaşmayabilir, ancak kusma yoluyla bulaşabilir. Keneyi çıkarmak için el ile çekme en yaygın hatalardan biridir. Biz el ile çıkarmayı önermiyoruz, ancak eldiven ya da bir bez yardımıyla tutulmasını tavsiye ediyoruz. Ancak mümkünse keneyi elle çıkarmamak en iyisidir. Çıkarma işlemi uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Çünkü yanlışlıkla keneyi çekip parmaklarınızla ezerseniz, size bulaşabilir. En büyük hatalardan biri, keneyi tırnaklarınızla ezme çabasıdır. Bu durumda bulaşma riski çok yüksektir. Bu yüzden bu tür uygulamalardan kaçınılmalıdır” şeklinde uyardı.

Related Posts

YKS Adaylarına Stres Uyarısı

YKS adaylarının heyecanı sınav yaklaştıkça artarken, uzmanlar adaylara stres uyarısında bulundu. Sınav Stresi Görme Problemine Neden Oluyor!

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.

Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Yoğun sıvı kaybının baş dönmesi, yorgunluk ve hatta solunum sıkıntılarına sebep olabileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, havaların ısınmaya başlamasıyla daha da özen gösterilmesi gereken su tüketimi hakkında bilgi verdi.

Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Menenjitte erken tanı hayat kurtarıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gizem Kulakoğlu, özellikle çocukluk çağında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen menenjit hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.