Mahfi Eğilmez: Ücretlerin Tunç Kanunu ve Türkiye uygulaması

Mahfi Eğilmez: Tunç Kanunu ve Ücretler Üzerine

Tunç Kanunu, gerçek ücretlerin uzun dönemde, işçinin yaşamını sürdürmesi için gereken asgari ücrete doğru eğilim gösterdiğini öne süren bir ekonomik görüştür. Bu görüş, 19. Yüzyılda Ferdinand Lassalle tarafından ortaya atılmıştır ve David Ricardo’nun rant yasası ile Thomas Robert Malthus’un nüfus teorilerinden etkilenmiştir.

Ücretlerin geçimlik düzeyin altına düşemeyeceğini savunan Tunç Kanunu’na karşı geliştirilen İçeridekiler Dışarıdakiler Teorisi, şirketlerin işsizleri işe almak yerine mevcut çalışanları korumayı tercih ettiğini öne sürmektedir. Bu teori özellikle kalifiye elemanlar için daha geçerli olsa da kalifiye olmayan işlerde bu durum değişebilir.

Ücret ve gerçek ücret arasındaki farkı anlamak, asgari ücretin ne olduğunu belirlemek de önemlidir. Günümüzde, geçimlik ücret düzeyi yalnızca temel ihtiyaçları değil, eğitim, kültür, eğlence gibi giderleri de içerecek şekilde genişlemiştir.

Türkiye’de asgari ücretin yaşam maliyeti ile karşılaştırıldığında nasıl bir yere denk geldiğini görmek önemlidir. Günlük geçim düzeyiyle kıyaslanabilen net asgari ücret, bir ailenin açlık sınırını karşılamaktan uzak kaldığı görülmektedir.

Ücretle çalışanlar arasında asgari ücret alanların sayısının yaklaşık 7 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Bu durum, Türkiye’de işçi ücretlerinin Tunç Kanunu’nun ötesine geçtiğini ve şirketlerin maliyetleri düşürmek için farklı stratejiler geliştirdiğini göstermektedir.

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır

Related Posts

Küresel piyasalarda risk iştahı arttı: Trump’tan Kanada ve Avrupa’ya yeni vergiler

Küresel piyasalarda Fed’in faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler risk iştahını artırırken Avrupa ve Asya borsalarında Trump’ın tarifelerinin negatif etkisi hakim. Yurt içinde ise TCMB’nin ödemeler dengesi verileri izlenecek.

Gayrimenkul satışları yılın ilk yarısında yükselişe geçti

Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı yılın ilk yarısında 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 15,6 artarak 1 milyon 414 bin 382’ye yükseldi.

TCMB analizi: Petrol fiyatları enflasyon nasıl etkiliyor?

TCMB analizi: Petrol fiyatları enflasyon nasıl etkiliyor?

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Bir ülke daha dijital para için düğme bastı

Pakistan, dijital para için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor.