E-ticarete Maliye’den sıkı denetim

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan E-ticaretteki Gelir Kayıplarına Sıkı Denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte sanal POS sistemleri üzerinden yapılan ödemeleri inceleyerek, 4 bin 95 mükellefin beyan etmediği 37 milyar liralık geliri tespit etti.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, Gelir İdaresi, e-ticaret sektöründeki sanal POS uygulamalarının öneminin artmasıyla, bu sistemler aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için detaylı bir çalışma başlattı. 2020-2024 döneminde sanal POS ile gelir elde eden mükelleflerin durumları ve beyan ettikleri gelirler detaylı bir şekilde incelendi.

Banka verileri ve yapılan analizlerle, sanal POS kullanarak gelir elde eden ancak vergi beyannamesi vermeyen veya eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellef belirlendi. Bu mükelleflerin 37 milyar liralık geliri gizledikleri ortaya çıktı.

2 Bin 284 İşlemle 67 Milyon Lira Gelir Elde Edenler Tespit Edildi

Gelir İdaresi’nin yaptığı analizlerde, tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten birçok mükellefin gelirlerini gizlediği ortaya çıktı.

Örneğin, vergi kaydı bulunmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS üzerinden 2 bin 284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi. Bu kişinin, internet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri satışı yaptığı tespit edilirken, hakkında yasal süreç başlatıldı.

“Gönüllü Uyum ve İzaha Davet” Mekanizması Devrede

GİB, vergi kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizmasını devreye aldı. Vergi mükellefiyeti olmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai işlem uygulanmadan önce bilgilendirme yaparak gönüllü uyuma davet ediliyor ve beyanlarını düzeltmeleri sağlanıyor.

Ancak, bu çağrıya yanıt vermeyen veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai yaptırım süreci başlatılacak. GİB, gönüllü uyum sürecine e-ticaret gelirlerini gizlediği tespit edilen 561 mükellef ile başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dijitalleşen dünyada vergi kaybının izlenmesinin daha kolay hale geldiğini belirterek, sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenlerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Şimşek, mükellefleri uyum sağlamaya teşvik ettiklerini ancak uyum göstermeyenlere ceza mekanizmalarının devreye gireceğini dile getirdi.

Related Posts

Altın yumurtlayan tesis yıllarca şirkete çalışacak

İktidarın, itirazlara rağmen 5 yıllık kârı karşılığında özelleştirdiği Ankara’daki Çayırhan Termik Santrali ile maden sahası 31 Temmuz’da ihaleyi alan şirkete devredilecek.

Umre İhalesi Dolandırıcılığı: Vatandaşlar Şikayetçi

Umre vaadiyle dolandırılan vatandaşlar, tur şirketine şikayette bulundu, paramız nerde diyorlar.

Antalya, Temmuzda Rekor Ziyaretçi Ağırladı

Bakan Ersoy, Antalya’ya 19 Temmuz’da 102 bin 6 yabancı ziyaretçinin girdiğini açıkladı.

Gurbetçilerden ekonomiye 15 bin eruoluk can suyu

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye dönüşü başladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken Yurt dışından gelen her ailenin ortalama 15 bin euro harcama yaptığını söyledi.

Piyasalar faiz kararlarına odaklandı!

Küresel piyasalarda, ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinin gücünü korurken ve şirket bilançolarının iyi gelmesi geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir izlenmesini sağlarken, gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek hafta açıklayacağı faiz kararında. Yurt içi tarafta ise piyasalar Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklandı.

Paralar yattı: Hesaplarınızı kontrol edin

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Bakan Yumaklı, “Bugün itibarıyla destek ödemelerini çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz.” diyerek haberi duyurdu. HANGİ DESTEK KALEMİNE NE KADAR ÖDEME YAPILACAK? Bakanlığın paylaşımında yer alan …