Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Solaryumun Deri Kanseri Riskine Etkisi

Dermatoloji alanında uzmanlık yapmış olan Prof. Dr. Ali Balevi, solaryumun deri kanseri riskini artırdığını vurgulayarak özellikle açık tenli, dövmesi olan ve 18 yaş altındaki bireylerin solaryumdan uzak durmaları gerektiğini belirtti.

Solaryumun sadece deri kanseri riskini değil aynı zamanda diğer birçok deri hastalıklarını da beraberinde getirebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Balevi, özellikle açık tenli, dövmesi olan ve 18 yaş altındaki bireyler için tehlike oluşturabileceğini ifade etti.

“Ciltte Kolajen Yapısını Bozuyor”

2009 yılında Uluslararası Avrupa Kanser Araştırma Merkezi tarafından solaryumun kanserojen etkilerinden biri olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Balevi, UVA ve UVB ışınları hakkında şunları söyledi:

“Solaryumun dermatolojik olarak tavsiye edilmediği bilinmelidir. UVA ışınları ciltte kolajen yapısını zarar verebilirken, UVB ışınları deri kanseri riski taşır. Solaryumda kullanılan bu ışınlar cildi kısa süreliğine bronzlaştırabilir ancak uzun vadede ciddi cilt hasarlarına neden olabilirler.”

“Bir Seans Bile Riski Artırıyor”

Solaryuma girmenin deri kanseri riskini önemli ölçüde artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Balevi, yapılan araştırmalarda tek bir solaryum seanının malin melanom riskini %75 oranında artırdığının gözlemlendiğine vurgu yaptı. Eğer kişide fark edilmeyen bir cilt kanseri başlangıcı mevcutsa, solaryuma girmenin bu süreci hızlandırabileceğine işaret etti.

“Yapay Bronzlaştırma Yöntemlerinden Kaçınılmalı”

Açık tenli bireyler, 18 yaş altındakiler, dövmesi olanlar ve benlere sahip kişilerin solaryumdan uzak durması gerektiğini belirten Prof. Dr. Balevi, sağlıklı bir cilt için doğal güneşlenme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, yapay bronzlaştırma yöntemlerinden kaçınılması gerektiğini söyledi.

“Kontrolsüz Bronzlaşma Tehlikeli”

Deri kanseri riski taşıyan bireylerde genetik ve çevresel faktörlerin birleşmesi durumunda, kanser riskinin arttığını belirten Prof. Dr. Balevi, dermatolog gözetiminde ve endikasyonlara göre kontrollü UV ışığı uygulamalarının yapılabileceğini ifade etti.

Related Posts

Menenjitte erken tanı hayat kurtarıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gizem Kulakoğlu, özellikle çocukluk çağında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen menenjit hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.