Menenjitte erken tanı hayat kurtarıyor

Menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan hayati risk taşıyan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalığın bakteriyel, viral ve nadiren fungal (mantar kaynaklı) formları bulunmaktadır. Uzmanlar, özellikle bakteriyel menenjitin acil müdahale gerektiren, hızlı ilerleyen ve ölümcül olabilen bir hastalık olduğunu belirtmektedir.

Menenjit Belirtileri

Uzmanlara göre, menenjitin belirtileri yaşa göre değişiklik gösterebilir. Yüksek ateş, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, kusma, baş ağrısı, ışığa duyarlılık ve havale menenjitin en belirgin semptomları arasındadır. Bebeklerde ise huysuzluk, beslenme zorluğu, sürekli ağlama, bıngıldakta şişlik ve havale gibi belirtiler görülebilir. Uzmanlar, ebeveynlerin bu belirtileri hemen ciddiye alması ve vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini vurgulamaktadır.

“Aşı, Menenjite Karşı En Güçlü Koruyucu”

Uzmanlara göre, menenjitin önlenmesinde aşıların önemi büyüktür. Hemofilus influenza tip B (Hib), meningokok ve pnömokok aşıları, menenjite karşı koruma sağlamaktadır. Ailelerin çocuklarının aşı takvimine uygun şekilde bu aşıları yaptırmaları, menenjite karşı en etkili korunma yoludur.

Hızlı Tanı ve Tedavi Önemli

Menenjit şüphesi taşıyan bir çocuğun hızlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Genellikle kan tahlilleri ve lomber ponksiyon gibi yöntemler kullanılarak tanı konulmaktadır. Bakteriyel menenjitte erken antibiyotik tedavisi hayati önem taşımaktadır. Gecikmeler; kalıcı beyin hasarı, işitme kaybı veya ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.

Uzmanlar, toplumun menenjit konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Özellikle okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarla ilgilenen eğitimcilerin ve velilerin belirtiler konusunda farkında olmalarının önemli olduğu belirtilmektedir.

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

YKS Adaylarına Stres Uyarısı

YKS adaylarının heyecanı sınav yaklaştıkça artarken, uzmanlar adaylara stres uyarısında bulundu. Sınav Stresi Görme Problemine Neden Oluyor!

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bayram sofrası keyif mi, kâbus mu? Uzmanından 10 altın tavsiye

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, bayram sürecinde sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.

Baş dönmesi ve yorgunluğa neden oluyor! Günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

Yoğun sıvı kaybının baş dönmesi, yorgunluk ve hatta solunum sıkıntılarına sebep olabileceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, havaların ısınmaya başlamasıyla daha da özen gösterilmesi gereken su tüketimi hakkında bilgi verdi.

Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”

Bir seans bile risk taşıyor: “Solaryum deri kanseri riskini artırıyor!”