SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Kripto Varlık Platformları İçin Rezerv Kanıtı Denetimi İlkeleri Belirlendi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının rezerv kanıtı denetimi sürecinde uygulanacak ilke ve esasları kamuoyuna duyurdu. SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcıların faaliyet izni başvuruları öncesinde yapmaları gereken rezerv kanıtı denetimi süreçlerinde uygulanacak kuralları belirledi.

Yapılan açıklamaya göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılar ile bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları arasında en geç her 3 aylık dönemin ilk ayı içinde rezerv kanıtı denetiminin gerçekleştirilmesi için sözleşme imzalanacak. Sözleşme, yıl boyunca yapılan denetim dönemlerini kapsayacak şekilde topluca da imzalanabilecek.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcı en fazla 12 dönem rezerv kanıt denetimini aynı firmaya yaptırabilecek. Bir sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi ise aynı hizmet sağlayıcı için en fazla 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilecek.

İmzalanan sözleşme kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcılar, denetime tabi olan tüm kayıt, bilgi ve belgeler ile denetimin yapılacağı sistemleri hazır hale getirmekle yükümlü olacak.

DENETİMDE KRİPTO VARLIĞIN YÜZDE 100’Ü TEYİT EDİLECEK

Sözleşme imzalandıktan sonra belirli bir süre içinde kripto varlık hizmet sağlayıcılar tarafından belirli bilgilerin bilgi sistemleri denetçisine sunulması ve denetim raporunda yer alması gerekecek.

Bu bilgiler arasında “kripto varlıkların listesi”, “müşterilere ait kripto varlıkların cari değeri”, “kripto varlıkların bulunduğu ağlar”, “saklama modeli ve erişim kontrol mekanizmaları” ile “kripto varlıkların saklandığı cüzdanların listesi ve adresleri” yer alacak.

Platformlar, “müşterilere ait nakit bakiyeler”, “platforma ait kripto varlıkların cari değeri ve nakit bakiyeleri”, “platformun çalıştığı saklama kuruluşlarının listesi” ve “nakit bakiyelerin banka ve hesap bilgileri” gibi bilgileri denetçiye sunacak ve denetim raporunda bu bilgilere yer verecek.

Kripto varlık platformunun likit rezervinde tutulan varlıkların tamamı denetim kapsamına alınacak ve denetim sonuçları raporda ayrı bir başlık altında sunulacak.

DENETİM TARİHLERİ DENETİME BİR GÜN PAYLAŞILACAK

Bilgi sistemleri denetçisi, denetim dönemi içinde rastgele iki farklı tarih belirleyecek ve seçilen tarihlerde kripto varlık hizmet sağlayıcının kayıtlarında yer alan müşteri varlık bilgilerini dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak üzere alabilecek.

Seçilen tarihler, denetim tarihinden bir gün öncesine kadar platform ile paylaşılmayacak.

Denetçi, kripto varlık hizmet sağlayıcının ilettiği cüzdan adreslerini teyit edecek ve teyit metodunu raporda belirtecek.

Denetim sonuçları, platformun kayıtlarındaki verilerle karşılaştırılarak raporlanacak. Cüzdan bakiyeleri sorgulanacak ve cüzdan doğrulama süreçlerinde kullanılan araçlara raporda yer verilecek.

Denetim raporu sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi tarafından imzalandığında kesinleşecek ve denetim dönemini takip eden ilk 10 iş günü içinde platformun yönetim kurulu başkanına teslim edilecek.

Denetim dönemini takip eden 15 iş günü içinde yönetim kurulu kararıyla birlikte SPK’ye raporun kabulü gönderilecek. Raporda, platformun yönetim kuruluna hitaben denetimin amacı, kapsamı, yapılan teknikler ve kullanılan araçlar gibi bilgiler yer alacak.

Duyuruda, denetim raporunda asgari bulunması gereken bilgiler, görüşler ve tablolar da detaylıca açıklandı.

Related Posts

Çelik ve çimentoda çifte sıçrama: Hindistan’da inşaat sektöründe talep patlaması

Hindistan Merkez İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, ülkenin altyapı üretimi Haziran 2025 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,7 oranında büyüdü. Bu oran, Mayıs ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 1,2’lik artışın da üzerine …

Zanaatkar Seval İncirbölen’in Umut Dolu Hikayesi

Depremlerle sarsılan Seval İncirbölen, Hatay’da açtığı atölyede takı tasarlayarak yaşama sevinci buldu.

Altın yumurtlayan tesis yıllarca şirkete çalışacak

İktidarın, itirazlara rağmen 5 yıllık kârı karşılığında özelleştirdiği Ankara’daki Çayırhan Termik Santrali ile maden sahası 31 Temmuz’da ihaleyi alan şirkete devredilecek.

Umre İhalesi Dolandırıcılığı: Vatandaşlar Şikayetçi

Umre vaadiyle dolandırılan vatandaşlar, tur şirketine şikayette bulundu, paramız nerde diyorlar.

Antalya, Temmuzda Rekor Ziyaretçi Ağırladı

Bakan Ersoy, Antalya’ya 19 Temmuz’da 102 bin 6 yabancı ziyaretçinin girdiğini açıkladı.

Gurbetçilerden ekonomiye 15 bin eruoluk can suyu

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye dönüşü başladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken Yurt dışından gelen her ailenin ortalama 15 bin euro harcama yaptığını söyledi.