Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

TSMC’nin 2nm Çipi Yılın İkinci Yarısında Seri Üretime Geçecek

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company’nin (TSMC) 2nm mimarisine sahip çipinin yılın ikinci yarısında seri üretime geçilmesi bekleniyor. Firma, bu adımın performans ve verimlilik açısından önemli bir ilerleme olacağını ve teknolojik anlamda bir sıçrama yaşanabileceğini belirtiyor.

Mikroçipler, günlük hayatımızda kullandığımız tüm elektronik cihazlarda bulunmaktadır; akıllı telefonlardan ev aletlerine kadar geniş bir yelpazede karşımıza çıkarlar. Bu mikroçipler, milyarlarca transistör içererek elektronik cihazların işlevselliğini sağlarlar. Bu mikroskobik devreler, silikon gibi malzemelerin katmanlanması ve aşındırılmasıyla oluşturulmaktadır.

Genel olarak, bir çipteki transistör sayısı arttıkça, çipin hızı ve gücü de artar. Bu sebeple mikroçip endüstrisi, daha fazla transistörü daha küçük bir alana sığdırmak için sürekli olarak çalışmalar yapmaktadır. Çiplerin boyutları nanometre cinsinden ölçülmekte olup, küçüldükçe cihazların enerji verimliliğinin arttığı gözlemlenmektedir.

TSMC’nin 2nm teknolojisi, önceki nesil 3nm yongalara kıyasla %15 daha fazla transistör yoğunluğuna sahiptir. Bu durum, cihazların daha hızlı çalışmasını, daha az enerji tüketmesini ve karmaşık görevleri daha verimli bir şekilde yerine getirmesini sağlar. 2nm teknolojisi ile hesaplama hızında %10 – %15 arası artış ve güç tüketiminde %20 – 30 arası bir azalma sağlanmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde TSMC, ABD’de beş yeni fabrika inşa etmek için 100 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Ancak, bazı yetkililer, bu durumun adanın güvenliğini tehlikeye atabileceğinden endişe duyarak, 2nm çiplerin Tayvan dışında üretilip üretilemeyeceği konusunda kararsızlıklarını dile getirmişlerdir.

TSMC’nin gelişmiş mikroçipleri, Apple’ın A serisi işlemcileri, NVidia’nın GPU’ları, Ryzen ve EPYC işlemcileri gibi pek çok teknoloji devi tarafından kullanılmaktadır. Bu ileri teknoloji sayesinde, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler daha yüksek performans ve daha uzun pil ömrüne sahip olabilir. Bu da, güçlü işlemcilere sahip daha hafif ve küçük cihazların geleceğini işaret etmektedir.

2nm çiplere sahip cihazlar, güçlü performansları ve uzun pil ömürleriyle dikkat çekmektedir. Bu sayede, bugünlerde bir günlük olan akıllı telefon şarj süreleri de önemli ölçüde azalabilir.

Related Posts

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Sonsuz enerjiye dev adım! Tarihi füzyon başarısı

Fransa, nükleer füzyon teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza attı. Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nun (CEA) yönetimindeki WEST (Tungsten Environment in Steady-state Tokamak) reaktörü, 50 milyon derecelik süper sıcak …

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.

Elektrik ileten bakteri keşfedildi

Bilim insanlarının, ABD’nin sahillerinde elektrik ileten yeni bakteri türü keşfettiği belirtildi. ABD’nin Oregon kıyısındaki çamur düzlüklerinde daha önce bilinmeyen bir bakteri türü keşfedildiği aktarıldı. Candidatus Electrothrix Yaqonensis adı …

Skype resmi olarak kullanımdan kaldırıldı

Microsoft’a ait görüntülü ve sesli iletişim uygulaması Skype, bugün itibarıyla hizmetlerine son verdi.

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir