Asya piyasalarında dalgalı seyir: Ticaret savaşları yeniden gündemde

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın korumacı ticaret politikasının ve sert ekonomik söylemlerinin küresel piyasalardaki varlık fiyatlarını etkilemeye devam ettiği gözlemleniyor. Ancak Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Çin’e yönelik söylemlerinde ton değişikliği yapması dikkat çekiyor.

ABD ile Çin arasındaki “ticaret savaşı” konusunda Trump, “Biz çok nazik olacağız. Onlar da çok nazik olacaklar. Sonra ne olacağını göreceğiz ama nihayetinde bir anlaşma yapmak zorundalar. Çünkü aksi takdirde ABD ile iş yapamayacaklar.” şeklinde konuştu.

ABD yönetiminin Çin’e uyguladığı tarifeleri müzakere edeceğini ancak şu an için uygulanan tarifeleri değiştirmeyeceğini açıklaması, Asya endekslerinde yatırımcıların tedbirli davranmasına neden oluyor.

Bölgedeki ekonomi yetkililerinin açıklamaları da yakından takip ediliyor. Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, G20 toplantısında yaptığı konuşmada, tek taraflılığın ve korumacılığın zararlı olduğunu vurguladı. Pan, Çin’in serbest ticaret kurallarını destekleyeceğini belirtirken dışa açık bir ekonomiye sahip olacaklarını ve küresel ekonomik entegrasyonu teşvik edeceklerini ifade etti.

Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato ise G20 ülkelerini piyasaları istikrara kavuşturma konusunda işbirliği yapmaya çağırdı. Kato, ABD’nin gümrük vergileri ve diğer ülkelerin aldığı önlemlerin küresel büyümeyi olumsuz etkilediğini ve finans piyasalarını istikrarsızlaştırdığını ifade etti. Ayrıca Kato, bugün ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile ikili görüşmeler yapacağını bildirdi.

Bölgeden gelen verilere göre, Güney Kore’de gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 daralarak 2024’ün ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez küçüldü. Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 artarak 35,081 puana yükselirken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 azalarak 2.522 puana geriledi.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 artışla 3.298 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,2 düşüşle 21.819 puanda ve Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,3 azalarak 79.877 puanda bulunuyor.

Related Posts

Yıkım gerginliği: Şanlıurfa’da mevsimlik işçilerin evi yıkıldı

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Asya Mahallesi’nde, tapusuz olarak yıllardır yaşayan Mehmet Aktaş ve ailesi, belediyenin aldığı yıkım kararına karşı çıktı. Polis ve zabıta eşliğinde bölgeye gelen yıkım ekipleri, sabah saatlerinde iş …

ABD’deki Google davası Türkiye’yi de etkileyecek

ABD’de Google’a karşı açılan tekel karşıtı davasında sona yaklaşılırken, şirketin bölünmesine yol açabilecek yapısal önlemler masada. Davanın sonucu, yalnızca küresel teknoloji devlerini değil, Türkiye’deki dijital rekabet düzenlemelerini de doğrudan etkileyebilir.

Rekabet Kurulu, 41 süt şirketi hakkında soruşturma başlattı

Rekabet Kurulu 41 süt şirketi hakkında soruşturma başlattı.

İhracat iklimi yavaşladı: Türk sanayicisi temkinli iyimser

İSO’nun İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan 2025 verilerine göre, dış talep koşullarındaki iyileşme hız kesti. Endeks 50,8 ile son 5 ayın en zayıf seviyesine gerilerken, Almanya ve Birleşik Krallık gibi ana ihracat pazarlarında üretim düşüşe geçti. Uzmanlar, küresel ticaretteki belirsizliklerin Türk imalatçılar için önümüzdeki dönemde daha da kritik hale geleceğine dikkat çekiyor.

Rekabet Kurumu’ndan süt sektörüne dev soruşturma: Çok sayıda şirket mercek altında!

Rekabet Kurumu, süt sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda şirket hakkında soruşturma başlattı.

Rusya-ABD ticaretinde son 2 yılın en yüksek hacmine ulaşıldı

Eski Başkan Biden’ın Rusya-ABD ilişkilerine verdiği zararı onarmak istediğini her fırsatta dile getiren Donald Trump döneminde, ikili ticaret hacminde gözle görülür iyileşmeler kaydedilmeye başlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir