Bakan Ömer Bolat 269 üründe ‘önemli oranda’ vergi indirimi yapıldığını açıkladı: Serbest ticaret masada

Suriye ve Türkiye Arasındaki Ticaret Yeniden Canlanıyor

Suriye geçici yönetimi, Türkiye’deki 269 ürüne uygulanan vergileri yüzde 300 ile 500 arasında artırdığında ticaret durma noktasına gelmişti. Ancak şimdi Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın duyurduğu habere göre Suriye gümrük vergilerini çeşitli oranlarda düşürdü ve 2011’den beri uygulanmayan Serbest Ticaret Anlaşması yeniden görüşülmeye başlandı. Bu karar, ihracatçılar tarafından olumlu karşılandı ancak belirsizliklerin giderilmesi talep edildi.

Muaf Tutulanlar ve Vergi İndirimi

Suriye’nin 11 Ocak’tan bu yana uyguladığı yüksek gümrük vergileri nedeniyle ticaret sekteye uğradı. Bu durumu düzeltmek amacıyla Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu’nun önderliğindeki heyet, Suriye’nin başkenti Şam’a giderek konuyu görüştü. Görüşmeler sonucunda Suriye ile ticarette ve gümrük vergilerinde revizyon yapılmasına karar verildi.

Ankara’da yapılan Dünya Gümrük Günü Kutlama Töreni’nde konuşan Bolat, Suriye’nin bu hafta itibarıyla un, tavuk yumurtaları, mısır, demir çelik eşyaları, süt ve kremadan oluşan 269 üründe gümrük vergisi indirimine gittiğini açıkladı. Bu karar, ticareti canlandırmak adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Sevindirici Gelişmeler

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Fikret Kileci, Suriye’nin vergi politikasının Türkiye’den farklı olduğunu belirtti. Ancak bu düzenlemelerle yaşanan sorunların çözüldüğünü ve ticaretin canlanacağını ifade etti. Halen görüşmeler devam ediyor ve bu adımların ticarete olumlu katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adem Beğendi, tekstil ve makinelerde geçişlerin olduğunu ancak halılarla ilgili henüz bir bilgi gelmediğini belirtti. Benzer şekilde Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Suriye ile ticaretin devam etmesi için bu tür indirimlerin gerekliliğine vurgu yaparak, söz konusu ürünlerin insani ihtiyaçlar olduğunu ve bu tür vergilendirmelerin insanlara zarar vereceğini dile getirdi.

Related Posts

Bakan Uraloğlu açıkladı! Elektronik haberleşmeye 94,1 milyar TL yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektronik haberleşme şirketlerinin sektöre yaptığı yatırımın 2023 yılına göre yüzde 80 artışla 94,1 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, fiber abone sayısının 8,1 milyona; 4,5G abone sayısının ise 87,6 milyona ulaştığını kaydetti.

İsviçre üretim sektöründe umut veren canlanma

İsviçre’de procure.ch tarafından açıklanan İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI, mayıs ayındaki 42.1 seviyesinden haziranda 49.6’ya yükselerek piyasa beklentilerini önemli ölçüde aştı. Bu artış, sektörün yılın başlarındaki seviyelerine …

Spot piyasada elektrik fiyatları (01 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 14,1 azalarak 1 milyar 784 milyon 588 bin 652 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 20.00 …

Vergi incelemeleri dijitalleşti: e-İnceleme sistemi kullanıma açıldı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığını bildirdi.

AK Parti’den milyonlarca emekliyi ilgilendiren emekli maaşlarına ilişkin açıklama

En düşük emekli maaşı alanların zam alıp almayacağına dair AK Parti Grup Başkanı Güler’den açıklama geldi. Güler, 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacağını belirtti.

Türk iş kadını ABD’nin en zenginleri listesinde! 13 milyar dolarlık ‘Kıyamet uçağı’ anlaşmasıyla zirveye yerleşti

ABD’de savunma ve havacılık alanındaki başarılarıyla öne çıkan Eren Özmen, 4.4 milyar dolarlık servetiyle en zengin kadınlar listesinde 8’inci sırada yer aldı. Özmen’in şirketi SNC, son olarak ABD Hava Kuvvetleri’yle 13.1 milyar dolarlık tarihi “Kıyamet Uçağı” sözleşmesini kazanarak adından söz ettirdi.